Линейките ще идват до 8, 20 или 120 минути

  • 14 декември 2015 11:33

  • 2168
  • 2
Линейките ще идват до 8, 20 или 120 минути
© novini.bg

Здравният министър д-р Петър МосковПетър Москов Д-р Петър Стефанов Москов е роден на 17 декември 1970 г. в София. Петър Москов завършва още днес ще подпише новия стандарт за Спешната помощ, който влиза в сила веднага. Според него линейка ще трябва да пристига при пациент от 8 до 120 минути според състоянието му. То ще се определя с кодове.

При код “червено” реанимобилът ще достига до човек с пряка опасност за живота (инфаркт, инсулт, изпадане в безсъзнание) до 8 минути. При код “жълто” срокът е между 8 и 20 минути, тъй като рискът за болния е непряк, а потенциален (например ако пациенти са били изпаднали безсъзнание, но вече са излезли от състоянието). Линейката ще пристига за 20 до 120 минути при хора с код “зелено”, защото те са с минимална спешност, стабилни са и не са в животозастрашаващо състояние. Такъв пример са пациентите с чувство за изтръпване на крайници, със сърдечна аритмия или с нервно-психически разстройства.

“В края на следващата седмица със социалния министър Ивайло Калфин ще сме готови с промените в ТЕЛК, които ще бъдат записани с нови текстове в Закона за здравето”, каза още за “Труд” д-р Москов. С поправките експертизата за работоспособността се разделя на две: медицинска - т.е. оценява се здравето на пациента, и социална - какъв труд освидетелстваният би могъл да изпълнява.

“До края на годината ще е готова и наредбата за сключването на договори на НЗОК с лечебни заведения в районите, в които има излишък от болнични легла според Националната здравна карта. Създаването й върви по план, не изостава”, заяви министърът. Той отказа да посочи подробности на какъв принцип ще се отсяват договорните партньори, но засега се знае, че 3000 легла за активно лечение ще бъдат съкратени, а още 3000 ще се превърнат в такива за продължително лечение.

Здравното министерство очаква одобрение от Брюксел за готвените поправки за паралелния износ на лекарства (доставени за България медикаменти се препродават много по-скъпо в държави от Западна Европа, б.р.), за да не се наложи впоследствие да се отказваме от тях. А през януари правителството ще разгледа новия данък “вредни храни”. Възможно е заради съгласувателните процедури той да не влезе в сила от 1 юли, а от по-късна дата. “Това ще кажат депутатите”, завърши министър Москов.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
2168 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.12.16 | 15:03

2
tova nikude go nqma , v zujbina lineika idva do 4 min.

2015.12.14 | 13:43

1
Кво го боли Моско ,важното е парички да текът в неговото джобче !А ,че народа измира ,какво от това !С един куршум ,два заяка !Намалява се броя на хората и парите които остават ,хоп в джобчето !

Добави коментар

Водещи новини