Невежи цигани карат с дипломи от английската гимназия

  • 11 ноември 2011 06:06

  • 4485
  • 9
Невежи цигани карат с дипломи от английската гимназия
©

Невежи роми карат с дипломи от английската и математическата гимназия.

Мургавите братя купуват срещу 5 стотака фалшиви тапии, които дори имат отличен успех, за да вземат шофьорска книжка.

До разработката на КАТ и образователното министерство се стигнало, след като млад ром отишъл в Пътна полиция, за да си вади книжка с диплома от математическата гимназия с успех 5,90. Когато обаче тръгнал да попълва заявлението си, едва успял да напише името си, пише "Стандарт".

Служителката в КАТ се усъмнила, взела документите, но след проверка се оказало, че дипломата е менте. След разработка в рамките на месец катаджиите хванали още 25 такива документа. Случаите доведоха и до разбиване на банда гробари, които се опитали да си вземат тапия за шофьор с фалшиви дипломи за основно образование.


Разкритата престъпна схема провокира масови проверки на съмнителните дипломи за основно и средно образование. Служителите от КАТ алармирали поетапно колегите си от Икономическа полиция, че няколко мъже от ромски произход се опитват да си изкарат шофьорски книжки. Мъжете били на средна възраст около 20-22 години. В показанията пред униформените те казали, че работят като гробари. По данни на полицията именно мъже от ромски произход се опитват най-често да си изкарат с фалшиви дипломи шофьорски книжки. В същото време повечето от ромите не могат да си напишат името правилно, когато дават обяснения пред полицаите.


Не са редки и случаите, когато обаче и не роми представят фалшиво медицинско. Често според криминалистите това правили хора, които страдат от далтонизъм. В мрежата има доста оферти за дипломи. Цената им варира от 250 до 550 лв. Фирмите, които провеждат курсовете за шофиране, пък не са длъжни да следят за истинността на представените им документи.


303 досъдебни производства са образувани от началото на годината за фалшиви дипломи за основно образование, с които хора са поискали да си издадат шофьорски книжки. Това сочи справка за цялата страна на Икономическа полиция. Стара Загора е рекордьор по досъдебни производства - цели 67 заради фалшиви дипломи, с които някой е поискал да си издаде шофьорска книжка. Веднага след Стара Загора следва Перник, където производствата от началото на годината са 30. В София най-често пък се представят фалшиви дипломи от три училища - 140 СОУ "Иван Богоров", 43-о основно училище "Христо Смирненски" и 15-о училище "Адам Мицкевич".

Последвайте канала на

Десислава Станева
4485 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
na selo ima net !yra!

2013.10.20 | 13:22

9
xaxaxaxaxa alooooo gospodin GOSPODINOV vie ne ste li ot tez ciganie ?
М.К.Р.

2013.10.20 | 13:22

8
Аз не съм виждал циганин в учебна кола,а Вие видяли ли сте???????????????
аибоу

2013.10.20 | 13:22

7
Цяла България знае мангалите от къде си взимат книжките ,а именно Сливен
Цар Куро

2013.10.20 | 13:22

6
Ало, държавната администрация, има ли регистър на издадените дипломи? А катаджиите могат ли да работят с Интернет? Толкова ли е сложно?

2013.10.20 | 13:22

5
"Не са редки и случаите, когато обаче и не роми представят фалшиво медицинско." Мерси,довиждане.
pasion

2013.10.20 | 13:22

4
Kakvato oblasta,takiva i ciganskite romi.Mente oblast-menteromski cigani.

2013.10.20 | 13:22

3
Омръзна ли ви действителността?.... http://www.erepublik.com/en/referrer/Mirdae
бай Манго

2013.10.20 | 13:22

2
Не че защитатавам циганите, ама има и Българи и Арменци и Евреи и Турци с издадени нелегално шофьорски книжки, а на морето тази година се запознах с един Сърбин, който каза, че ще си купи книжка от България, защото било евтино и възможно! Що само роптаете , а не се замислите, че рибата мирише откъм главата? Значи закона си е закон и за едните и за другите и съм сигурен, че срещу една нелегална "Циганска" шофьорска книжка стоят поне по 10 такива "Български" ! НЕ Е ЛУД ТОЯ КОЙТО ЯДЕ БАНИЦАТА, А ТОЯ КОЙТО МУ Я ДАВА!
Комаров

2013.10.20 | 13:22

1
На фона на всичко написано по-горе вероятно ще ви се стори абсурдно, но мой познат, който е завършил основно и средно образование в чужбина и има законна българска диплома за висше образование не може да получи шофьорска книжка защото нямал диплома за основно образование!

Добави коментар

Водещи новини