Президентът на Танзания чисти улиците

  • 09 декември 2015 18:19

  • 1423
  • 0
Президентът на Танзания чисти улиците
©

Новият президент на Танзания Джон Магуфули се присъедини днес към жителите на икономическата столица Дар ес Салам и като редови гражданин събираше боклука по улиците в кампанията за почистване, която наложи вместо празненствата за годишното отбелязване на независимостта, предаде Франс прес.

Пред очите на няколкостотин души президентът хвана лопатата редом с десетина рибари, за да изрине хартиените и пластмасови отпадъци около рибен пазар близо до президентския дворец в Дар ес Салам.

"Да работим заедно, за да запазим чисти страната, градовете, домовете и работното ни място", заяви Магуфули с широка усмивка, докато събираше купища боклук с ръце.

Акцията по почистването обхвана целия град, а във въздуха се издигаха облаци дим от запалените от жителите купчини отпадъци.

Само дни след като пое президентския пост в началото на ноември, Магуфули реши да отмени празненствата по случай независимостта, които обикновено са много пищни. Целта беше спестените средства да се използват за кампанията по почистването и за борба с холерата.

"Срамно да харчим толкова пари, за да отбележим 54-та годишнина на независимостта, докато народът ни умира от холера", каза президентът.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) в последните три месеца от холера в Танзания са починали 150 души.

"Танзания се промени. Това е нова Танзания", констатира жител на Дар ес Салам в почивката, след като изчисти участък на един от градските плажовете.

Бившият президент Джакая Киквете също развъртя метлата в родния си град Чалинзе, на стотина километра западно от Дар ес Салам.

"Доволен съм от това малко упражнение. Трябва да окажем пълна подкрепа на президента в кампанията му за борба с холерата и другите заразни болести", заяви Киквете по националната телевизия. Той каза, че е много впечатлен от приемника си и свой съпартиец Магуфули. Доволен съм от мерките, които взема за борба с неефикасността, укриването на данъци и всички злоупотреби прИ работа на висок обществен пост. Много се гордея с него, каза Киквете.

За няколко седмици Магуфули предприе множество инициативи за справяне с корупцията и прахосването на обществени средства. Той прекрати неоснователните пътувания в чужбина на правителствени представители, забрани министрите да пътуват в бизнес класа и нареди правителството да заседава в обществени сгради, вместо в луксозни хотели.

Последвайте канала на

БТА
1423 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини