Мечките още не са заспали зимен сън

  • 30 ноември 2015 16:06

  • 1508
  • 0
Мечките още не са заспали зимен сън
© Булфото

Мечките още не са заспали зимен сън, разказа Александър Дуцов, председател на Управителния съвет на Сдружение за дива природа "Балкани", цитиран от БТА.

Това показват данните от GPS-нашийника, с който е маркирана една от мечките в Природен парк "Витоша". Животното е женско и се нарича Велика, тъй като природозащитниците са успели да поставят предавателното му устройство около Великден. Според поверията на днешния Андреевден мечките заспиват.

Едно от имената на днешния църковен празник е Мечкин ден. Той е свързан в народния календар с представите за прехода от есента към зимата. Вярва се, че Свети Андрей е покровител на мечката и неин заповедник, като в много предания се разказва, че той се явява пред хората, яхнал мечка и прогонва зимата и дългите нощи.

Топлото време и богатата хранителна база са причина мечките още да будуват, разказа Александър Дуцов. По думите му тази година реколтата от дъбови жълъди и значително по-голяма от миналогодишната, което кара животните да продължават да търсят и да поемат храна.
Добрата "вечеря" преди заспиване кара специалистите да мислят, че ще има и по-малко щети в края на годината, предизвикани от животните.

Естествената хранителна алтернатива и ситостта им предполагат, че няма да слизат към населените места, да посягат на оставени в планината домашни животни или на хамбари с жито в населени места в по-високопланински райони.

В най-студения сезон мечките изпадат в летаргия и според поверията се събуждат чак по Благовец - 25 март. Цяла зима те спят, поради липса на храна, като преживяват от натрупаните запаси и до пролетта губят до 50 на сто от теглото си. Едва с пролетното затопляне, когато се появява и растителната храна в природата, започват да усещат глад, събуждат се и търсят начини да възстановят подкожните си запаси.

GPS нашийник е бил поставен и на друга мечка в Природен парк "Витоша", но от известно време той не подава никакви сигнали към природозащитниците, нито е открит до момента.

И двете животни на Витоша са маркирани по приключил вече проект, финансиран с европейски средства. От екосдружението планират да поставят предавателни и на други животни, но засега търсят финансиране.

Данните, които се получават от предавателите са ценни, тъй като ориентират специалистите за миграционните движения на животните, за техните навици и поведение и помагат за опазването им.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1508 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини