До средата на декември Столичната община приема предложения от граждани за проектобюджета за 2016 г.

  • 30 ноември 2015 14:28

  • 769
  • 0
До средата на декември Столичната община приема предложения от граждани за проектобюджета за 2016 г.
© Novini.bg

До средата на декември Столичната община приема предложения от граждани и организации относно проектобюджета на София за 2016 г. Крайният срок беше на 27 ноември, но и след това никое предложение няма да бъде върнато. Това обяви пред журналисти в Столичната община Дончо Барбалов, зам.-кмет по финанси.

Днес се състоя общественото обсъждане на проектобюджета на Столичната община за 2016 г., в което участваха граждани, неправителствени организации и общински съветници. Барбалов посочи, че бюджетът на Столичната община за 2016 г. е 1,18 млрд.лв. Капиталовата програма е 366 млн.лв. По европейски програми за догодина са предвидени 195 млн.лв.

Основният проект за 2016 г. е третият лъч на метрото, за който ще бъдат отделени 180 млн.лв. европейски средства и 20 млн.лв. от бюджета на общината. За образование средствата са 35,6 млн.лв., с 1,2 млн.лв. повече спрямо 2015 г.; за здравеопазване - 13,7 млн.лв., с 522 хил.лв. повече от миналата година; за социални дейности - 15,2 млн.лв., със 730 хил.лв. повече. Увеличават се и средствата за почистване на града с 16 млн.лв. и така сумата става 113,8 млн.лв. За озеленяване парите са 22 млн.лв., със 7,4 млн.лв. повече от 2015 г., каза зам.-кметът, цитиран от БТА.

В дискусията за бюджета на столицата се включиха представители на "Граждани за София", "За земята", фондация "Форум", София филм фест, граждани. Присъстваха и участваха общински съветници от почти всички политически сили в СОС. Най-важните въпроси, които те поставиха, бяха разширението на метрото, бъдещото изграждане за инсталацията за производство на гориво от отпадъци, градския транспорт, бездомните кучета.

Зам.-кметът Барбалов декларира, че всички предложения ще бъдат обобщени и представени на Столичния общински съвет. Той определи дискусията като успешна, "защото се видя, че много хора се интересуват от финансите на града, четат, анализират и поставят въпроси". Сред най-съществените теми, обсъждани днес, той открои деинституционализацията, метрото, желанието на гражданите за по-активно участие на районните администрации в подготовката и изпълнението на европейските проекти.

Барбалов информира, че предстои семинар с общинските съветници, на който проектобюджетът ще бъде представен и дискутиран подробно. 20 дни след публикуване на държавния бюджет, окончателният проект за бюджет на Столичната община трябва да бъде внесен и разгледан от ресорните комисии в общинския съвет, а след това предстои приемането и гласуването му в СОС, уточни Барбалов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
769 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини