Белгийска партия: Кабинетът да провери дали ИД не доставя горивото в страната

  • 26 ноември 2015 11:39

  • 1623
  • 0
Белгийска партия: Кабинетът да провери дали ИД не доставя горивото в страната
© gettyimages

Белгийската работническа партия (БРП) настоя правителството да провери произхода на горивото, използвано в страната, за да се установи дали то не произхожда от кладенци и рафинерии под контрола на "Ислямска държава" (ИД).

От парламентарно представената партия отчитат, че 10 на сто от петролния добив в Ирак и 60 процента от добивите в Сирия са под контрола на ИД. БРП определя продажбите на петрол като основен източник на доходи за ИД при финансирането на покупките на оръжие, изграждането на тренировъчни лагери и плащането на високи заплати на джихадистите.

БРП настоява белгийският премиер Шарл МишелШарл МишелШарл Мишел – белгийски политик и премиер на страната. Шарл Мишел е роден на 21 декември 1975 г. в да разпореди проверка, която да установи дали горивото, използвано в Белгия, има пряка или косвена връзка с ИД. От партията припомнят, че ръководителят на мисията на Европейския съюз в Ирак е съобщил, че някои държави от Общността купуват петрол от ИД.

По повод продължаващата максимална тревога за атентат в Брюксел днес вестник "Соар" помества редакционен коментар, в който отново се спира на липсата на достатъчно информация за обществото за причините, наложили ограниченията. Вестникът коментира, че в тази обстановка, дори терористите да не нанесат удар, те вече са разклатили държавата.

По повод темата за имигрантите медиите съобщават, че държавният секретар Тео Франкен призовава гражданите на Афганистан да не се насочват към Белгия, защото най-вероятно няма да получат статут на закрила. Отбелязва се, че неотдавна Франкен отправи подобен призив към иракчаните и това е довело до спад в броя на гражданите на Ирак, пристигащи в Белгия.

Пояснява се, че афганистанците са пети по численост сред търсещите убежище в Белгия. Франкен уточнява, че на кандидатите за статут, чиито пръстови отпечатъци са били взети другаде в ЕС, няма да бъде предоставяна закрила в Белгия. Пътуването за афганистанците до тук е загуба на време и пари, допълва Франкен.

Последвайте канала на

БТА
1623 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини