Откриха галактика, която се състои от рекордно количество тъмна материя

  • 24 ноември 2015 11:38

  • 1291
  • 0
Откриха галактика, която се състои от рекордно количество тъмна материя
©

Галактиката джудже, разположена недалеч от Млечния път, е с рекордно количество тъмна материя - 99,9997%. Това я прави идеален обект за изучаване на загадъчната субстанция, съобщи Astrophysical Journal Letters, цитиран от БТА.

"Галактиката е трудна за наблюдение - само 6 от нейните звезди са достатъчно ярки, за да могат да бъдат наблюдавани с телескопа Кек. Общата й маса е много пъти по-голяма от теглото на нейните звезди. Това означава, че в нея е скрито кълбо от свръхплътна тъмна материя, чийто дял в масата й е рекорден към днешна дата" - заявява Еван Кирби от Калифорнийския технологичен институт в Пасадена (САЩ).

Кирби и неговите колеги са направили откритието, наблюдавайки намиращите се наблизо галактики джуджета, спътници на Млечния път.

Микрогалактиката Триъгълник-2 (Tri II) е разположена само на 117 000 светлинни години от центъра на Млечния път. Тя е била открита в началото на годината, тъй като е с много малки размери - радиусът й не надхвърля 110 светлинни години, и с ниска светимост - съвкупната яркост на нейните звезди надхвърля само 450 пъти тази на нашето Слънце.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
1291 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини