Мащабна антитерористична операция в Белгия, не задържаха обаче Салах Абдеслам (видео)

  • 23 ноември 2015 06:18

  • 2727
  • 0
Мащабна антитерористична операция в Белгия, не задържаха обаче Салах Абдеслам (видео)
© Getty Images/Guliver

Вечерните часове на неделния ден в Белгия бяха белязани от мащабна полицейска антитерористична акция в Брюксел, Лиеж и Шарлероа, целта на която беше залавянето на издирвания във връзка със серията терористични нападения във фаталния за Париж петък 13-ти Салах Абдеслам и брата на ликвидираната в Сен Дени Хасна Булахсен.

Операцията беше проведена при почти пълно информационно затъмнение. Властите отказаха да разкрият подробности около мащабната полицейска акция в белгийската столица, включително и точните райони, в които се провежда тя. Говорител на полицията увери, че след приключването й ще бъде дадена пресконференция, на която властите ще информират обществеността за подробностите около случващото се. Официалните власти призоваха за сдържаност в социалните мрежи и апелираха към гражданите да не споделят информация за придвижването на силите на реда.

В медиите се появи откъслечна информация за районите, в които се провежда операцията. Първоначално беше съобщено, че е отцепен периметър в непосредствена близост до историческата част на Брюксел, който е наблюдаван от въздуха с хеликоптери. Десетки тежко въоръжени полицаи и войници блокираха достъпа до района.

Малко по-късно местно издание съобщи, че в белгийския град Шарлероа е задържан един човек. Тогава стана ясно, че полицейска акция е приключила, но подробности около нея и резултатите от провеждането не бяха съобщени.

Източник от обкръжението на министър-председателя Шарл Мишел разясни, че „операцията е безпрецедентна не само заради предприетите мерки, но и във връзка с броя на задействаните сили; тя е резултат от разследване, продължило няколко дни, в което са били привлечени данни от чуждестранни спецслужби“.

Пресконференцията на белгийската прокуратура започна малко след полунощ местно време, информира Фокус. На нея беше анонсирано, че полицейска операция в Брюксел е приключила късно вечерта в неделя, но високата степен за опасност от терористични атаки остава в сила. Властите информираха, че са задържани 16 души, след като са извършени обиски на 19 жилища. Експлозиви и оръжия не са били открити. Оказа се, че в хода на полицейската акция е пострадал един човек. Тя обаче завърши без залавянето на Салах Абдеслам.

Издирваният във връзка със серията терористични нападения във френската столица е бил забелязан от полицията в Лиеж в неделя, но е избягал с черен автомобил марка BMV в посока към Германия. Това съобщиха няколко белгийски медии. Според репортажите Абдеслам се е насочил към територията на ФРГ по шосето Е40, успявайки да избегне полицейския контролно-пропускателен пункт.

Информацията не получи потвърждение от официалните власти, които разкриха единствено, че Абдеслам не е сред задържаните в хода на антитерористичната операция, проведена в белгийската столица късно в неделя вечерта. Други подробности и детайли около напрегнатата операция в белгийската столица не бяха съобщени с оглед работата на експертите, които разследва терористичната мрежа.
Високата степен на опасност в белгийската столица ще остане в сила и през следващото денонощие. Училищата и метрото остават затворени и в понеделник заради „сериозна и непосредствена“ заплаха. А на фона на повишените нива на терористична заплаха канадското правителство взе решение да затвори дипломатическото си представителство в Брюксел „до второ нареждане“.

Един от най-строго охраняваните обекти в белгийската столица – щаб квартирата на НАТО, където са в сила допълнителни мерки за сигурност, в понеделник ще отвори врати с гъвкаво работно време. Това съобщи официалният представител на Северноатлантическия алианс Оана Лунгеску.

„Щаб квартирата на НАТО, която се намира в североизточната част на столицата, ще бъде отворена в понеделник. Мерките за сигурност за засилени и ще бъде в сила гъвкаво работно време“, заяви Лунгеску.
Въпреки повишената заплаха от терористични атаки планираните срещи на европейските министри на образованието и финансите също ще се проведат в понеделник в белгийската столица.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2727 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини