50 линейки реагират по тревога при атентат в София

  • 22 ноември 2015 20:34

  • 2142
  • 1
50 линейки реагират по тревога при атентат в София
© Novini.bg

Във ВМА от тази седмица вече работи военно-медицински кризисен щаб, заради терористичните атаки в Париж. Спешната помощ също е готова с план за действие при атентати. При терористична атака в столицата, първи ще реагират именно там.

Около 50 екипа трябва да се съберат по тревога. Ако лекарят е на дежурство - за 20 минути. Ако е в почивка - за час. От 50-те екипа 12 ще са реанимациони - в помощ на сериозно пострадалите.

„Най-тежко пострадалите трябва да бъдат транспортирани към болничните заведения за по-малко от един час”, обясни началникът по медицинските дейности в ЦСМП-София д-р Мариана Малинова пред БТВ.

Обученията за реакция при терористични атаки продължават в спешната помощ и следващата седмица. Ранените трябва да постъпват равномерно в университетските болници, основно ВМА и „Пирогов”.

При химическа и билогична атака ще се разчита на подготовката, която тече във ВМА. В кризисния щаб тям работят около 40 специалисти, които могат да се съберат за минути. Според лекарите, преживели атентата в Сарафово преди 3 години, изводите от атентата са налице, но не са приложени.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2142 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.11.26 | 10:49

1
Както винаги България е София... А останалите градове - кучета ги яли!

Добави коментар

Водещи новини