ЕК: Време е за създаване на Европейска разузнавателна служба

  • 20 ноември 2015 10:08

  • 1551
  • 0
ЕК: Време е за създаване на Европейска разузнавателна служба
© gettyimages

Крайно време е Европейският съюз да създаде обща разузнавателна служба, каза европейският комисар
по вътрешни работи, имиграция и гражданство Димитрис Аврамопулос преди началото на срещата на вътрешните министри на 28-те в Брюксел, предаде ТАСС.

"От началото на кризата с имигрантите ние предложихме създаването на на общ център за борба срещу тероризма. Днес обаче трябва да се се образува и обща служба разузнавателна служба на ЕС", допълни той.

Преди началото на форума изявление даде и френският вътрешен министър Бернар Казньов, чиято страна е инициатор на свикването на спешната среща заради атентатите в Париж. Той призова за изкореняване на контрабандата с оръжие и боеприпаси. "Ние трябва да ускорим създаването на обща система за обемен на информация за пътниците", подчерта още той.

За размяната на информация за пътниците в рамките на 28-те се изказа и вицепремиерът на Люксембург - Етиен Шнайдер. "Засилването на контрола по външните граници е наш приоритет", заяви политикът от държавата, която в момента е ротационен председател на ЕС. Той обаче, подчерта, че не обменът на данни не трябва да противоречи на принципите за свободно движение на хора.

Ръководителят на вътрешното министерство на Германия Томас де Мезиер също подкрепи създаването на система за обяви на данни.

Полският вътрешен министър Маруиш Блашчак изрази идеята за укрепването на външните граници на ЕС. "Главната ни задача е защитата на нашите граждани", каза той.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1551 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини