Руската сонда не можа да потегли към Марс

  • 09 ноември 2011 09:07

  • 2672
  • 0
Руската сонда не можа да потегли към Марс
©

Междупланетната станция "Фобос-Грунт", изстреляна в първите минути на днешния ден от космодрума Байконур, не успя да потегли към Марс и остана на околоземна орбита, съобщиха руските медии.

На борда на сондата има уреди, изработени с участието на няколко държави, включително България.

Ракетата носител "Зенит" е извела без проблеми станцията в т.нар. опорна орбита. Но двигателят, който трябва да я отведе до Червената планета, не се е задействал нито при първото му запалване, нито при втория импулс, подаден от управлението на полета.

По една от версиите ситуацията може да е свързана със софтуерна грешка и в този случай има надежда "Фобос-Грунт" да "запали" и да напусне околоземната орбита. Но ако проблемът е механичен, цялата сонда ще остане да обикаля около Земята, докато падне и изгори в атмосферата.

На борда й има и малко количество радиоактивни материали, но те не представляват заплаха, посочва РИА "Новости".

Става дума за един от 20-те уреда - спектрометърът  МIМОSII, предназначен за изучаване на състава на железните съединения в почвата на Фобос, единият от двата спътника на Марс. В него има два източника на гама лъчи, съдържащи радиоактивен кобалт с период на полуразпад от 271 дни. "Количеството е много малко и не представлява никаква опасност", казва източникът на агенцията.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2672 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини