САЩ дават $ 5 млн. за залавянето на трафикант на ИД

  • 19 ноември 2015 10:02

  • 1972
  • 1
САЩ дават  $ 5 млн. за залавянето на трафикант на ИД
© gettyimages

САЩ предложиха 5 милиона долара за информация, която може да доведе до залавянето на джихадиста от саудитски произход Тирад ал Джарба, който прехвърля чуждестранни бойци в Сирия, съобщи АФП.

Ал Джарба, известен под псевдонима Абу Мухамад аш Шимали, е важен член на "Ислямска държава" (ИД) според Държавния департамент. САЩ и ООН го определят като терорист и наложиха замразяване на активите му и забрана за пътувания. По данни на ООН, той ще навърши 36 години утре. Родом е от Саудитска Арабия и е бивш член на Ал Каида. В заповедта за издирването му, издадена от Държавния департамент на САЩ, той е описан като представител на "Ислямска държава", живеещ в сирийския град Джераблус до границата с Турция. От този град Ал Джарба организира прехвърлянето на чуждестранни бойци, дошли да се присъединят към "Ислямска държава" от Австралия, Европа или от Близкия изток, и ръководи център за вербуване на бойци в Азаз. В момента САЩ и Турция подготвят операция за гарантиране на сигурността на турската граница близо Джераблус, припомня АФП.

По-късно президентът на САЩ Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият в Манила заяви, че ИД не може да бъде ликвидирана, преди да бъде постигнато политическо решение в Сирия.

Последвайте канала на

БТА
1972 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.11.22 | 19:12

1
PEDALI

Добави коментар

Водещи новини