Издирваният парижки атентатор бил рутинно проверен на влизане в Австрия през септември

  • 17 ноември 2015 15:46

  • 2636
  • 0
Издирваният парижки атентатор бил рутинно проверен на влизане в Австрия през септември
©

Салах Абдеслам, срещу когото е издадена международна заповед за задържане за ролята му в атентатите в Париж, е бил рутинно проверен на 9 септември в Австрия, обяви австрийското вътрешно министерство, цитирано от Франс прес.

Самоличността на французина била проверена при рутинен контрол в западната провинция Горна Австрия, след като той влязъл в страната от Германия в кола с още двама мъже.

Тримата казали, че искат да изкарат една седмица почивка в Австрия и продължили по пътя си, защото по онова време не са били издирвани.

Името на двамата му спътници до момента не е споменавано във връзка с атентатите, подчерта вътрешното министерство. Води се разследване къде Абдеслам е пребивавал и каква е била целта на престоя му в Австрия, добави министерството, което уточни, че работи в тясно сътрудничество с френските власти.

В Австрия, чието население е 8,5 милиона души, има радикални ислямистки групи, главно във Виена. Страната досега е започнала съдебно преследване срещу 43 души по подозрение за връзки с джихадизма.

Около 250 заподозрени екстремисти са напуснали страната, за да отидат в Сирия и Ирак. 40 от тях са загинали, а 70 са се върнали в Австрия по данни на вътрешното министерство.

Австрия е и една от главните транзитни страни в Централна Европа за бежанци, които идват от Близкия изток и минават през Балканите.
Най-малко двама от нападателите в Париж са отсядали в хотел в градчето Алфорвил близо до Париж, съобщи френската телевизия Бе Еф Ем, цитирана от ТАСС.

Полицията е обискирала две стаи, където са намерени използвани медицински спринцовки и игли. И двете са били платени с банкова карта на Салах Абдеслам, който според една от версиите също така е взел под наем кола за терористите.

Братът на Салах, Ибрахим Абдеслам, е снимал квартира в град Бобини, департамент Сена-Сен-Дени, за която се предполага, че е можела да послужи за сборно място за терористите. Там са намерени телефон и подслушвателни устройства. В този град са живеели роднини на още един от нападателите на име Сами Амимур. При полицейска акция в Бобини през изминалата нощ е бил задържан един човек, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2636 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини