Преговорите за Сирия във Виена протичат под знака на атентатите в Париж

  • 14 ноември 2015 17:16

  • 1791
  • 0
Преговорите за Сирия във Виена протичат под знака на атентатите в Париж
© gettyimages

Сирия като развъдник на тероризъм се превърна във водеща тема на срещата на външни министри във Виена, посветена на войната в Сирия, като участниците свързаха нападенията в Париж със смутовете в Близкия изток и възможностите, които създават за терора, предаде АП.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров осъдиха нападенията в началото на срещите си с високопоставени представители на Иран, Саудитска Арабия и други страни, които са в силни разногласия как да се сложи край на продължаващата вече над четири години война в Сирия. Сред основните разминавания във възгледите са каква роля да играе сирийския президент Башар Асад в преходно правителство и дали изобщо да участва в него, както и кои борещи се срещу него групи да се категоризират като терористични. Тези разногласия изглежда бяха оставени настрана поне временно със започването на срещата.

"Тези нападения са най-отблъскващите, низки, възмутителни и недопустими деяния на планетата. Това, което трябва да кажем на тези хора е, че с тези свои действия те укрепват нашата решителност, на всички нас, да отвърнем на удара, да търсим отговорност и да подкрепяме върховенството на закона и точно затова сме се събрали тук. Ако са направили нещо, то е да ни насърчат днес да работим още по-усилено да постигаме напредък и да помагаме за решаването на кризите, пред които сме изправени", заяви Джон Кери.
Застаналият до Кери Сергей Лавров заяви, че "няма оправдание за терористичните прояви и няма оправдание за нас да не правим много повече за побеждаване на "Ислямска държава", Ан Нусра и другите подобни на тях" и добави: "Надявам се, че и тази среща ще ни позволи да напреднем."

Преди срещата френският външен министър Лоран Фабиюс, който се върна в Париж за участие в правителствено заседание по въпросите на сигурността, заяви, че нападенията в Париж правят още по-необходимо за международната общност да намери общ подход към Сирия и тероризма. Позицията му бе подкрепена от външните министри на Германия, Йордания и Саудитска Арабия.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, който също участва в преговорите във Виена, заяви за иранската държавна телевизия, че нападенията в Париж показват колко спешно е да се води борба с тероризма и екстремизма на глобално ниво.
Йорданският външен министър Насер Джуде заяви, че нападенията в Париж "укрепват колективния ни ангажимент" за борба с терора и екстремизма където и да се появят, а шефката на външната политика на ЕС Федерика Могерини заяви, че никой не може да пренебрегне общата заплаха.

"Ние сме заедно в това - европейци, араби, Изток и Запад, цялата международна общност. Най-подходящият отговор на това е всъщност да се обединим, да преодолеем разногласията си и заедно да се опитаме да посочим пътя към мира в Сирия", заяви Могерини.

В сирийската война са убити над 250 000 души, а 11 милиона са напуснали домовете си. Конфликтът даде възможност на "Ислямска държава" да завладее значителни райони от Сирия и Ирак, в които обяви халифат. В същото време съседите на Сирия и европейските страни се опитват да се справят с най-тежката мигрантска криза след Втората световна война, отбелязва АП.

Последвайте канала на

БТА
1791 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини