Правят карта къде живеят най - бедните цигани

  • 08 ноември 2011 15:14

  • 4361
  • 0
Правят карта къде живеят най - бедните цигани
©

Карта с кварталите и местата, където живеят най-бедните и социално уязвими роми в страната, ще се прави от догодина, стана ясно на среща при областния управител на Кюстендил Любомир Анчев.

На форума експерти, администратори, общинари разискваха проект на националната стратегия и рамката на ЕС за интегриране на ромите до 2020 г.

Картата ще се изготви по определени еврокритерии и методика кои точно представители на ромското малцинство да бъдат отбелязани на нея. По картата ще се насочват и финансират проекти и програми в посока по-сполучливото приобщаване на ромите към администрацията, към цялостния живот на обществото, информира "Труд".

Според последното преброяване у нас живеят 325 343 роми или 4,9% от населението. Конкретно за Кюстендилска област мургавите са се увеличили в сравнение с 1992 год. от 6057 на 8305. Независимо от това обаче само в две от 9-те обшини в региона има щатен експерт по етнически и интеграционни въпроси - останалите са ги освободили, за да спестят от щата.

4 кюстендилски училища не са приели да учат деца от ромския квартал "Изток", но за сметка на това в гимназията по селско стопанство почти 100% от записалите се ученици са от този етнос, бе изтъкнато на срещата.

Към 90% от жилищата, обитавани от роми в Кюстендил и региона, са незаконни. На този етап обаче само при ромите има някакво строителство - поради бедност българите не строят, отбеляза губернаторът Анчев.

Последвайте канала на

Десислава Станева
4361 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини