Атентатът в Бейрут заплашва нестабилния мир в Ливан

  • 13 ноември 2015 09:13

  • 1812
  • 0
Атентатът в Бейрут заплашва нестабилния мир в Ливан
© gettyimages

Двойният самоубийствен атентат снощи в Бейрут подложи на изпитание нестабилния мир в Ливан, пише британският в. "Гардиън". Изданието цитира местни медии, че двама от атентаторите са палестинци, а единият е сириец. Третият камикадзе е открит мъртъв на мястото на атентата, вероятно станал жертва на втората експлозия, уточнява британският вестник, цитирайки ливанската армия.

"Опасявам се, че може да се върнем към период на взривове", заявил ливанският министър на здравеопазването Уаел Бу Фаур, цитиран от в. "Телеграф". Изданието припомня, че сунитски екстремисти извършваха нападения в Бейрут до юни 2014 г. в отмъщение за решението на "Хизбулла" да изпрати хиляди бойци в съседна Сирия, за да подкрепи режима на президента Башар Асад срещу предимно сунитския бунт.

Участието на "Хизбулла" на страната на шиитите в съседна Сирия предизвиква гнева на антишиитски групировки като "Ислямска държава", отбелязва в. "Вашингтон пост", според който няма съмнения, че нападението е било извършено като посегателство срещу нестабилния мир между религиозните групи в Ливан. Нападенията преди около година и половина спряха след офанзива на "Хизбулла" по границата между Сирия и Ливан, насочена срещу екстремистите, извършващи атаки в ливанската столица, припомня американското издание. За спиране на атентатите помогна и засиленото сътрудничество между "Хизбулла" и сунитски политици. Сътрудничеството стана наложително след като "Ислямска държава" завладя територии в Ирак и в Сирия, и започна да заплашва стабилността в Ливан, смята в. "Вашингтон пост".

Атаката вчера обаче е удар срещу мерките за сигурност на "Хизбулла" в столицата, където южните шиитски предградия са наблюдавани от патрули и контролни пунктове на армията и на бойци на "Хизбулла", подчертава американското издание

Последвайте канала на

БТА
1812 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини