Богослов: Поставените въпроси от патриарх Вартоломей бяха предвидими

  • 12 ноември 2015 14:25

  • 1547
  • 0
Богослов: Поставените въпроси от патриарх Вартоломей бяха предвидими
© Булфото

Въпросите, поставени от патриарх Вартоломей по време на посещението му у нас бяха предвидими, защото той не идва тук просто на разходка през уикенда, а на официално посещение. При официални посещения се поставят и официални въпроси.

Тази позиция изрази в интервю за БНР богословът проф. Иван Желев. Според него, никой от сега коментиращите казуса в медиите, някои от които са много добре запознати с тематиката, не е бил търсен за експертно мнение. Не е бил търсен и самия проф. Желев като познавач междуцърковните отношения. "Не знам и в Светия синод да е готвена срещата по такъв начин. В Светия синод няма комисия за междуцърковните въпроси, те е са оставени на произвола на нещата. И от страна на църквата, и от страна на държавата бяхме заварени за пореден път неподготвени", допълни той.

По думите на Желев, това протоколно посещение на Вселенския патриарх е трябвало да се случи по-рано и по покана на Българската православна църква, не на Българската академия на науките. Според Желев, председателят на БАН си е позволил да покани Вартоломей през главата на БПЦ. Проф. Желев уточни, че за самата църква е било ясно, че ще бъде поставен отново въпросът за църковни предмети, отнети по време на Първата световна война, защото този въпрос е бил повдигнат и при посещението на нашия патриарх в Цариград през 2013 г.

Историкът проф. Пламен Павлов коментира, че на едно стандартно, рутинно посещение е бил придаден едва ли не космически смисъл. Раздухването на скандала според него би трябвало да започне да утихва. Той отбеляза още, че вниманието, което се отделя на посещението, е прекалено и коригира публикации в медиите, според които Цариградският патриарх е папа на православните християни. Проф. Павлов заяви, че не става дума за вселенски учител, който е на абсолютно всички православни или на всички християни и че това твърдение не отговаря на истината. "Православната църква е семейство от автокефални, автономни църкви, в което той е пръв между равни в чисто почетен смисъл. Очаквах много по-трезво, добронамерено отношение, а не това високомерие, което той си позволи да прояви към патриарх Неофит", допълни проф. Павлов.

"Ние сме в 21-ви век и мисля, че има много по-важни неща пред православните църкви, отколкото да се ровим в миналото", каза още той. Според историка е необходимо да се обясни на какви основания е решено награждаването на Вартоломей с най- висшето държавно отличие, макар че по думите му то е до голяма степен девалвирано от повсеместното му даване на кого ли не.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1547 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини