Туск свиква среща на върха на ЕС заради миграционната криза

  • 12 ноември 2015 07:23

  • 1284
  • 2
Туск свиква среща на върха на ЕС заради миграционната криза
© Getty Images/Guliver

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск свиква днес неформална среща на държавните и правителствените ръководители от ЕС за обсъждане на актуални събития във връзка с миграционната криза. Срещата се провежда в столицата на Малта Валета.

В нея участва българският премиер Бойко Борисов. Срещата започва непосредствено след приключването на среща на върха на европейски и африкански лидери, посветена също на въпросите за миграцията.

Основният акцент на неформалната среща на върха на ЕС, свикана извънредно от Доналд Туск, ще бъде оценката на изпълнението на мерките, договорени през септември и октомври, включително активизиране на сътрудничеството с държави извън ЕС, включително Турция, решения относно разселването на мигрантите, създаване на "горещи точки" в Гърция и Италия и укрепване на Фронтекс и Европейската служба за външно действие, ефективно повишаване на контрола по външните граници на ЕС.

В поканата на Туск до членовете на Европейския съвет за участие в извънредната среща на върха във Валета се посочва, че на срещите на върха на ЕС през септември и октомври "бяха определени насоки за разработването на всеобхватен европейски отговор на миграционната криза, които доведоха до някои положителни резултати", пише БТА.

"Фактът, че благодарение на европейския принос Световната продоволствена програма успя да увеличи помощта си за бежанците в региона, дава надежда на най-силно засегнатите от кризата. Същевременно положението все още е много тежко както в региона, така и в Европа. Движението на миграционния поток продължава с безпрецедентни темпове. През октомври станахме свидетели на рекорден брой от 218 000 бежанци и мигранти, прекосили Средиземно море", посочва Туск в поканата до лидерите.

"Изправени пред подобна миграционна вълна, някои държави членки на ЕС, започнаха да въвеждат различни мерки по вътрешните шенгенски граници. Вече съм отправял предупреждение, че единственият начин за предотвратяване на разпада на Шенгенското пространство е осигуряването на добро управление на външните граници на ЕС. Длъжни сме да направим всичко възможно за запазване на целостта на Шенгенското пространство и поради това следва да се въздържаме от всякакви инициативи, които могат да доведат до повторно въвеждане на граничен контрол в рамките на Шенген", посочва още Туск.

"Трябва да ускорим действията си, ако искаме да предотвратим най-лошото. Ето защо реших да свикам неформална среща на държавните и правителствените ръководители от ЕС, която ще се проведе днес, на 12 ноември от 14,30 ч., непосредствено след срещата на върха във Валета", казва Туск в поканата.

"Предвид темпото, с което се развиват събитията, за всички нас е от първостепенно значение да разполагаме с актуална информация. Ето защо приветствам предприетите от люксембургското председателство инициативи да се задействат интегрираните договорености за реакция на ЕС на политическо равнище в кризисни ситуации", посочва Туск в поканата.

"Въпреки че въпросът за миграцията ще бъде разгледан отново на редовното ни заседание през декември, не изключвам вероятността още на срещата във Валета да се наложи да бъдат определени допълнителни насоки", завършва Туск.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1284 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.11.24 | 17:14

2
Туск, срамувам се, че си поляк!

2015.11.24 | 17:13

1
туск е некадърен

Добави коментар

Водещи новини