Варна отбеляза 103 години от първата българска морска победа (снимки)

  • 08 ноември 2015 18:17

  • 2375
  • 1
Варна отбеляза 103 години от първата българска морска победа (снимки)
© Булфото

Днес се отбелязват 103 години от първата победа на българския военен флот. По този повод Военноморския музей отвори експозицията си както в редовните работни дни.

Беше оказана почит на българските моряци като пред паметника на командира на отряда капитан I ранг Д. Добрев бяха поднесени венци и цветя, а сдружение „Клуб миноносец „Дръзки” със съдействие от клуб „Традиция” – Варна, представи историческата възстановка „На борда на „Дръзки” в паметната нощ”.

През Балканската война, на 7 (20) ноември 1912 г., след съобщението за движението на турски транспортни и военни кораби капитан ІІ ранг Димитър Добрев повежда отряд от 4 торпедоносеца в боен поход. На 32 мили от Варна забелязват силуета на крайцера „Хамидие”. В първите часове на 8 (21) ноември отрядът атакува неприятеля. Последен от дистанция под 100 м. атакува „Дръзки”.

Оглушителен взрив показва, че целта е поразена. „Хамидие” е изваден от строя и са сериозно нарушени комуникациите на противника по море. Атаката доказва ролята на флота за защита на бреговете и е един от примерите за успехите на българската армия в Балканската война.

Последвайте канала на

Novini.bg
2375 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.11.09 | 01:57

1
Българската армия два големи минуса първият флота вторият авиацията имам предвид материално техническо обурудване за съжеление управниците ни дори и през комунизма пренебрегваха значимоста на ВМФ И ВВС БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА РАЗВИВА СОБСТВЕНА ЯДРЕНАОРЪЖЕЙНА ПРОГРАМА ИМАМЕ ПОТЕНЦИАЛА

Добави коментар

Водещи новини