Москва изпраща самолети да приберат руските туристи от Египет

  • 07 ноември 2015 12:23

  • 2539
  • 2
Москва изпраща самолети да приберат руските туристи от Египет
© gettyimages

Московските структури на руското министерство на извънредните ситуации (МИС) са поставени в повишена готовност във връзка със спирането на полетите от страната до Египет. Целта е да се предотврати възникването на непредвидени ситуации, заяви говорител на ведомството, цитиран от ТАСС.

Вчера руският президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 нареди всички пътнически полети от страната до Египет да бъдат спрени. Мярката се въвежда по повод самолетната катастрофа на Синайския полуостров преди седмица, при която загинаха всичките 224 души на борда, предимно руски туристи. Официални източници от ред държави заявиха, че на борда на катастрофиралия руски самолет вероятно е била заложена бомба. Полетите се спират, докато не бъде осигурено необходимото равнище на сигурност, уточни президентският прессекретар Дмитрий Песков. Путин разпореди още да се разработи механизъм за връщане на руските граждани от Египет в родината и да започнат разговори с египетските власти за гарантиране на сигурността на полетите.

Първите три самолета заминаха този нощ от Санкт Петербург за Египет, за да приберат руски туристи, заяви Галина Громова, прессекретар на градския комитет по туризма. На египетски курорти почиват близо 10 хил. петербургски туристи, съобщи местният клон на Руския съюз на туристическата индустрия. Над Черно море вече лети самолет, изпратен от Екатеринбург, за да прибере част от почти 6-те хиляди почиващи в Египет жители на Свердловска област, информира градската управа. Тази нощ е било планирано от Екатеринбург да излетят още три празни самолета. На почивка в Египет в момента са около 45 000 руснаци, сочат данни на Федералната агенция по туризма. Според оценки на Асоциацията на туроператорите в Русия обаче те са близо 70 000. МИС съобщи, че изпраща в египетските курорти Хургада и Шарм ел Шейх самолети, които да извозят багажа на руските туристи, заминали само с ръчен багаж.

Турската област Анталия ще може да приеме всички руски туристи, които пожелаят да сменят почивки в египетски курорти с екскурзии до Турция, заяви днес за ТАСС Ибрахим Аджар, оглавяващ регионалния департамент по култура и туризъм. Наближава зима и в хотелите има достатъчно места; няма да е пречка и предстоящата среща на върха на Г-20 в курорта Белек на 15 и 16 ноември, увери той.
Аджар коментира съобщения, че туроператори правят такива предложения на руски почиващи. Днес от Санкт Петербург излетяха с чартърен полет на компанията "Нордуинд" туристи, склонили да сменят пътуване до Египет с почивка в Турция. Щом ги закара, самолетът ще продължи празен до Шарм ел Шейх, за да прибере оттам руски граждани, информира БТА.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2539 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Ти су рязпадаш

2015.11.12 | 15:39

2
Ясно що не пускаш, ти си модератора!
русия СЕ РАЗПАДА ГЛАД И МИЗЕРИЯ ИДВААААААААААААА

2015.11.12 | 15:37

1
ТЯ ГИ ПРИБИРА АМА ТЕ НЕ ИСКАТ хихихихихихихихихихихи

Добави коментар

Водещи новини