Берлин призова за продължаване на конструктивните обсъждания на украинската криза

  • 06 ноември 2015 21:21

  • 1558
  • 0
Берлин призова за продължаване на конструктивните обсъждания на украинската криза
© Getty Images/Guliver

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер призова днес за продължаване на конструктивните обсъждания за намиране на решение на украинската криза. Пред нас има трудни задачи, заяви той, преди да се срещне с останалите външни министри от нормандската четворка, включваща Франция, Германия, Русия и Украйна, за обсъждане на проблема, предаде Франс прес.

"Можем да сме доволни, че прекратяването на огъня" се спазва като цяло, заяви Щайнмайер. "Това е добре, но не е достатъчно", добави той и подчерта, че "ние трябва да продължим конструктивните обсъждания тук в Берлин".

На срещата в Берлин присъстват и руския външен министър Сергей Лавров, украинският му колега Павло Климкин и френският министър на външните работи Лоран Фабиюс. При боевете от началото на конфликта загинаха над 8000 души. Сблъсъците като цяло спряха преди два месеца по силата на ново прекратяване на огъня, обявено на 1 септември, въпреки че в източната част на Украйна има редовни сблъсъци.

Въпреки сключването на мирните споразумения в Минск през септември 2014 г. и февруари 2015 г. не е намерени никакво устойчиво решение, особено по отношение на изтеглянето на тежките оръжия и организирането на местни избори. Наложи се изборите да бъдат отложени за 2016 година.

"Изоставаме от плана", подчерта Щайнмайер, добавяйки, че дипломатите са изправени пред трудни задачи, особено по отношение на политическия процес,. например подготовката на местни избори в Източна Украйна. На 6 октомври проруските сепаратисти, окупирали част от Източна Украйна, обявиха че отлагат за 2016 г. местните избори в териториите под техен контрол, приемайки исканията на Европа, припомня АФП.

"Трябва не само да се споразумеем за избирателен закон, а и за ситуация в областта на сигурността, позволяваща произвеждането на избори", подчерта първият германски дипломат.

Ще бъде обсъдено и доставянето на хуманитарна помощ за Източна Украйна, където агенциите на ООН се срещат със затруднения, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1558 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини