Учени „отгледаха" най-тънкия изкуствен кръвоносен съд

  • 02 ноември 2015 19:08

  • 2353
  • 0
Учени „отгледаха" най-тънкия изкуствен кръвоносен съд
© Getty Images/Guliver

Японски учени "отгледаха" най-тънкия в света изкуствен кръвоносен съд, чийто диаметър не надхвърля 1 милиметър, предаде БТА. Той е бил създаден в тялото на плъх.

Учените от Японския национален център за церебрални и сърдечносъдови изследвания се надяват технологията да бъде прилагана в медицината до 5 години. 

Независимо че става дума за изкуствен кръвоносен съд, произходът му е естествен. Новосъздаденият кръвоносен съд е съставен изцяло от протеини, които се съдържат в организма на гризача. Технологията се състои в това, че под кожата му се вкарва пръчица с дебелина 0,6 милиметра от неръждаем материал, например силикон. Организмът реагира към чуждото тяло и около него започва да се произвежда колаген. Той обгръща пръчицата, формирайки по този начин бъдещия изкуствен кръвоносен съд. 

В рамките на извършените експерименти подобна "заготовка" остана два месеца под кожата на плъх. След това колагеновата тръбичка бе отделена от силиконовата пръчица и така се получи изкуствен кръвоносен съд. Той бе тестван у гризача. За половин година не бяха наблюдавани никакви отклонения.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2353 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини