Първата книга на папа Франциск излиза през януари

  • 30 октомври 2015 14:51

  • 1282
  • 0
Първата книга на папа Франциск излиза през януари
© Gettyimages/Gulliver

Първата книга на Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март ще бъде издадена едновременно в 15 страни, от които 14 са европейски, потвърдиха източници от Ватикана.

Тя е озаглавена "Името на Бог е Милосърдие" в оригинала на италиански език. Над заглавието е изписано името на автора - Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март, а подзаглавието е "Един разговор с Андрея Торниели".

В кратките биографични справки папата фигурира със светското си име Хорхе Марио Берголио, а Андрея Торниели е представен като журналист от националния всекидневник "Стампа" и отговорен редактор на неговото електронно приложение "Ватикан инсайдър" (Vatican Insider), което излиза на италиански, английски и испански.

"За първи път Светият отец слага подписа си на автор на книга интервю, в която семплият, интимен и персонален диалог е адресиран към цялото човечество. Папата развива темата за милосърдието, която е централна в неговото проповядване и изповядване на вярата, като се позовава на личния си опит на свещенослужител и духовен пастир. Той излага мотивите за обявяването на силно желаната от него Свещена година на милосърдието и се обръща към всички души, независимо дали са в лоното на Църквата или извън него, които търсят смисъл на живота, път към мира и помирението, лек за физическите и душевни рани. Това е синтез на неговото служение и на неговия понтификат," споделиха източниците, цитирани от БТА.

Издателството "Пиеме" (Piemme) от колоса "Групо Мондадори" (Gruppo Mondadori) ще пусне книгата в Италия на 12 януари догодина. Едновременно ще излязат преводите на творбата в САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Испания, Португалия, Холандия, Норвегия, Полша, Румъния, Хърватия, Словакия, Словения и Литва.

Заглавието и съдържанието са посветени на Свещената година на милосърдието, обявена от папата през март, която ще бъда открита на 8 декември и ще завърши на 20 ноември 2016 година, привличайки във Ватикана и Рим милиони поклонници и туристи от цял свят.

Това е първата книга на Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март, тъй като публикуваните досега две негови енциклики са документи на църковната доктрина. През септември "Пиеме" препечата сборник с цитати от негови проповеди и изказвания, съставен и публикуван от официалното ватиканско издателство ЛЕВ (Libreria Editrice Vaticana), който също не спада към категорията на авторски книги.

В началото на понтификата на Франциск мисионерската издателска къща ЕМИ (Editrice MIssionaria Italiana) в Болоня пусна сбирка от две творби, датиращи от неговия период на кардинал и архиепископ на Буенос Айрес.

Последвайте канала на

1282 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини