Почитаме паметта на Света Петка

  • 28 октомври 2015 07:03

  • 8203
  • 0
Почитаме паметта на Света Петка
©

Днес честваме паметта на Света великомъченица Параскева от Икония. По този повод тази сутрин Негово светейшество българският патриарх Неофит ще посети столичния храм „Св. Параскева” и ще вземе молитвено участие в празничното богослужение. Той ще благослови вярващите за празника.

Света Параскева (Петка) е особено обичана и почитана светица в много православни църкви пов света, в това число и у нас. На нея са посветени много храмове, посочват от Светия Синод. Оттам допълват обаче, че трябва да различаваме три светици носещи това име. Преподобната Параскева (Петка) Епиватска, позната у нас и като „Българска”, живяла в X-XI в. (чества се на 14 октомври).

Преподобномъченицата Параскева Римлянка (26 юли), пък е живяла през II век и както апостолите проповядвала на езичниците дори в Рим, столицата на империята. Посечена с меч след жестоки и дълги мъчения, Параскева обърнала със смелостта и чудесата си мнозина във вярата. Мощите й по-късно били пренесени в Цариград.

Светицата, която почитаме днес, е великомъченицата Параскева Иконийска, родом от Икония (Мала Азия), отдала живота си на милосърдие и проповед, посечена след много мъчения по време на гоненията при Диоклетиан през 303 г.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
8203 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини