Башар Асад: Готов съм да се явя на избори

  • 25 октомври 2015 21:37

  • 1178
  • 0
Башар Асад: Готов съм да се явя на избори
© Getty Images/Guliver

Сирийският лидер Башар Асад е заявил готовност да организира президентски избори в страната, на които да участва. Това каза руски депутат, който е в Дамаск, цитиран от Ройтерс.

“Той е готов да организира избори с участието на всички политически сили, които искат Сирия да просперира”, каза Александър Юшченко след среща със сирийския президент. Депутатът уточни, че условието на Асад за избори е Сирия бъде освободена от “Ислямска държава”. Освен Юшченко в Сирия са още няколко руски депутати. Сенаторът Дмитрий Саблин заяви пред ТАСС, че Башар Асад му е казал, че ефективността на действията на руската авиация в Сирия са превишили очакванията му, но също и тези на Вашингтон.

Междувременно представители на бунтовниците от Свободната сирийска армия изпратиха на Русия предложение за преговори в Кайро, на които да бъдат обсъдени възможностите за взаимодействие при решаване на ситуацията в Сирия.

Въоръжените групировки, влизащи в състава на Свободната сирийска армия, са отказали на Москва да координират общи действия против “Ислямска държава”, твърди Ал Арабия. Според говорителя на бунтовниците Ахмед Сауда Русия “не може да си сътрудничи с тях и едновременно да поддържа режима на Башар Асад”.

САЩ и Саудитска Арабия са се разбрали да увеличат подкрепата си за сирийската опозиция, докато търсят политическо решение на конфликта в страната. Това стана ясно след среща на държавния секретар Джон Кери и крал Салман в Рияд.

Бившият президент на САЩ Джими Картър разкри интересни моменти от срещите си с младия Башар Асад като студент в Лондон. Той никога не искаше съвет от подчинените си и бе невъзможно да промени мнението си, особено под натиск, каза Картър за сирийския президент.

Последвайте канала на

1178 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини