Държавата дава ваучери за миене на прозорци

  • 25 октомври 2015 10:37

  • 1190
  • 0
Държавата дава ваучери за миене на прозорци
© Getty Images

Държавата да издава ваучери за услуги в дома като миене на прозорци, градинска работа, почистване на дома и дребни ремонти, предвижда концепция на социалното министерство.

Ваучери ще има и за гледане на деца и възрастни хора, както и за помощ на хора с увреждания.С ваучерите ще могат да се наемат безработни, но те не трябва да са роднини на човека, който ги наема. Ваучери ще може да си закупи всеки български гражданин или законно пребиваващ чужденец. Обсъждат се три варианта кой да ги продава - агенцията за социално подпомагане, агенцията по заетостта или да се преотстъпи на частна фирма, съобщава „24 часа”.

С един ваучер ще се плащат 2 ч труд в дома, 4 ч при гледачка за деца и възрастни хора и 6 ч за гледане на инвалид. За да няма злоупотреби, е предвидено ограничение на броя ваучери, които могат да се купуват от един човек. Те ще важат само в работни дни. Общо от трите вида могат да бъдат купени 1584 ваучера на година. При тези за домашни услуги лимитът ще е 264 на година, при тези за гледачки - 528 ваучера, а за инвалиди - 792.

Цената на ваучера ще е размерът на минималната заплата за 2 часа работа, предвижда концепията. Той обаче ще покрива двойно по-голяма сума. При минимална заплата от 380 лв., колкото е в момента, един ваучер ще струва 4,42 лв., или минималната надница за 2 часа. Стойността на ваучера или парите, които работникът ще получи след осребряването му, е за 8,20 лв. В нея освен още една двучасова надница ще са включени и осигуровките, които се дължат от работодателя върху това заплащане, и транспортни разходи за работника.

Тази цена обаче е примерна, тъй като за всяка конкретна услуга тя не може да е по-ниска от минималната заплата, но е възможно да е по-висока. Заради това всъщност цените ще се определят след проучване какви са ставките на надниците в конкретните професии.

Преди да се закупят ваучери обаче, ще е нужно човек да се регистрира при доставчик на услугата. На ваучерите ще се вписват име и ЕГН на човека, който е платил с него, дата на оказване на съответната услуга и име и ЕГН на работника, на когото е било платено с този документ.

Последвайте канала на

Novini.bg
1190 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини