Учени създадоха робот с вградено "чувство" за ориентация

  • 25 октомври 2015 10:08

  • 1309
  • 0
Учени създадоха робот с вградено "чувство" за ориентация
© Getty Images

Учени от сингапурската Агенция по наука, технологии и проучвания обявиха, че са открили начин, по който да дадат на робот "чувство" за ориентация, пише dnevnik.bg, позовавайки се на Engadget.

За целта учените са използвали дигитално копие на неврони, които помагат на животните и хората да се ориентират по естествен начин.

Въпросните неврони са открити от нобеловия лауреат Джон Окийф през 70-те години на миналия век. Те се "активират", когато животното мине покрай познато място или обект. През 2005 г. са открити и други неврони, които обясняват как животното и човекът имат подробно усещане за местоположението си в триизмерна среда. Използването на двата типа неврони позволява за изграждането на мисловни карти и обяснява как животните се ориентират в природата.

Използвайки тези познания, учените са създали дигитални копия на невроните. Чрез тях може да се изгради адаптираща се и устойчива картографска и навигационна система, коментира пред онлайн изданието Technology Review ръководителят на проучването Хайцоу Ли.

Дигиталните неврони са били свързани към семпла компютърна невронна мрежа. Към нея е бил свързан и робот на колела, който е бил пуснат да обикаля в офис с 35 км.м. площ. Според учените, докато роботът е обикалял из помещението, софтуерните неврони са реагирали подобно на истинските. Това означава, че роботът ще може да се ориентира в помещението и да помни конкретни места и как да стигне до тях.

Специалистите споделят, че системата им все още отстъпа по прецизност на сегашните методи за ориентация на роботите. С усъвършенстване на технологията обаче, роботите ще могат да разчитат на адаптиращи се навигационни умения без да се налага специфично програмиране

Последвайте канала на

Novini.bg
1309 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини