"Фронтекс" обмисля нова мисия за границата на Гърция с Албания и Македония

  • 24 октомври 2015 09:00

  • 1660
  • 4
"Фронтекс" обмисля нова мисия за границата на Гърция с Албания и Македония
© Getty Images/Guliver

Лидери на ЕС и балкански страни ще обмислят утре да подкрепят създаването на нова операция за граничен контрол на границата на Гърция с Македония и Албания, показва цитирано от ДПА проектоизявление, подготвено за кризисните преговори в Брюксел.

Новата операция на граничната агенция на ЕС "Фронтекс" ще акцентира върху проверката на напускащите страната, както и на регистрацията на бежанците и мигрантите, които още не са регистрирани в Гърция. Същият документ предвижда, че 400 граничари може да бъдат изпратени в Словения до сряда, ако страната използва механизъм на "Фронтекс" за спешно изпращане на екипи.

Лидерите, които ще се съберат в Брюксел, включително българският премиер Бойко Борисов, ще трябва да приемат, че "политиката да се пропускат бежанците до съседна страна не е приемлива", се казва в проектодокумента. Той все още може да бъде променен преди утрешната среща, подчертава ДПА.

Целта на споразумението е да се обединят силите на страните, намиращи се на пътя от Западните балкани към Европа, за да се справят с потока от бежанци, опитващи се да достигнат по-богатите страни в Северна Европа.

Говорителят на ЕК Маргаритис Скинас подчерта, че изминалите седмици са показали, че проблемът не може да бъде решен на национално равнище и че страните не могат да прехвърлят отговорността на съседите си. "Може да има успех само трансграничен европейски колективен подход, основаващ се на сътрудничество", заяви той.

Преди утрешната среща, днес в българската столица ще се срещнат премиерите на България, Румъния и Сърбия, отбелязва Франс прес. Сърбия не е член на ЕС, но беше поканена на срещата утре, на която ще присъстват и Македония и осем страни членки - Австрия, България, Германия, Гърция, Румъния, Словения, Унгария и Хърватия, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1660 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
е

2015.10.26 | 03:31

4
Добре ама в България продължават всеки ден да хващат емигранти. Капка по капка и от поговорката знаем какво става. Ние какво ще ги правим?

2015.10.25 | 13:59

2
Първото нещо - кастрация на мъжете и изнасилване на жените.От там нататък да става каквото мислят педалите из Европа!
Az

2015.10.26 | 03:30

3
ТЪПИЯТ ФРОНТЕКС БИЛ ПРЕДУПРЕЖДАВАЛ БЪЛГАРИЯ. ЕГА ТИ НАХАЛСТВОТО. МНОГО ПРЕДИ ТОВА БЪЛГАРИЯ ПРЕДУПРЕДИ ФРОНТЕКС КАКВО ОЧАКВА ЕВРОПА С ТЕЗИ ТЪЛПИ ОТ МИГРАНТИ, АМА ГЕЙСКО-ЛЕСБИЙСКОТО РЪКОВОДСТВО НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ НЕ ПОВЯРВА, МИСЛИ НИ ЗА АБОРИГЕНИ. НИКОГА, НИКОГА И НИКОГА ЗАПАДНЯЦИТЕ СА НЯМАЛИ ДОБРО ПРОФЕСИОНАЛИСТИ ПО СЪБИТИЯТА В БЛИЗКИЯ ИЗТОК.
AZ

2015.10.25 | 13:58

1
ФРОНТЕКС ПАК ЗАКЪСНЯ С ПРОГНОЗАТА СИ. ОТДАВАНА КАЗАХ, ЧЕ СЛЕД НАМЕСАТА НА РУСИЯ В СЪБИТИЯТА В СИРИЯ И СЛЕД ЗАВОАЛИРАНИЯ ОТГОВОР ЕС ПО ОТНОШЕНИЕ "МЕРАКА" НА ТУРЦИЯ ДА СТАНЕ ПЪЛНОПРАВЕН ЧЛЕН НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ, ЩЕ СЕ УВЕЛИЧИ МИГРАНТСКИЯ ПОТОК, КОЙТО ТУРЦИЯ ЩЕ "ПРОПУСКА" КЪМ ЕВРОПА. ТОВА НЕ Е ВСИЧКО ОБАЧЕ. ИДВА НЕЩО ПО-ОПАСНО, НО ФРОНТЕКС ЕДВА ЛИ БИ МОГЪЛ ДА ГО ПРОГНОЗИРА. ЗАТОВА Е НЕОБХОДИМ ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ, А НЕ ЧИНОВНИЧЕСТВО.

Добави коментар

Водещи новини