И Франция заплашена от наводнения

  • 05 ноември 2011 19:06

  • 763
  • 0
И Франция заплашена от наводнения
©

Заради проливните дъждове в 15 департамента в южната част на Франция е обявен код "оранжев" - предпоследната степен по скалата за заплаха от наводнение. 

Според прогнозите на националната метеорологична служба под вода може да се озоват жилищни сгради в северната част на остров Корсика.

Под заплаха от наводнение заради прииждането на река Рона е департаментът Буш дьо Рон с главен град Марсилия.  През почивните дни нивото на валежите в близките планини ще бъде средно от 200 до 600 литра на квадратен метър, предрекоха от "Метео Франс". 

Дъждовете са нанесли най-големи щети в департаментите Еро и Гар, където от четвъртък е в сила режим на извънредно положение. От тези региони вече са евакуирани стотици семейства. Под вода е енергийна подстанция, поради което властите са прекъснали подаването на електроенергия.

Един човек е загинал в департамента Еро.  Напрегнато е положението в още 11 южни департамента, където водата в реките и каналите е достигнала критични равнища, но засега няма наводнени жилища. 

Според метеоролозите проливните дъждове в Южна Франция ще продължат до утре сутринта.

Последвайте канала на

Весела Найденова
763 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини