Индийската столица въведе зона, забранена за коли, заради мръсния въздух

  • 22 октомври 2015 13:00

  • 1420
  • 0
Индийската столица въведе зона, забранена за коли, заради мръсния въздух
© Getty Images/Guliver

Една от най-замърсените световна столици - Делхи, обяви днес ден без автомобили и затвори за частни коли централен пътен участък с надеждата да даде на своите граждани глътка свеж въздух - поне за няколко часа, предаде Асошиейтед прес.

Само движението на обществен транспорт бе разрешено по шосето от Стария град до парламента. Главният министър на Делхи Арвинд Кеджривал и колегите му от столичното правителство поведоха колона от стотици велосипедисти по маршрута, за да насърчат хората да използват колела и обществен транспорт (автобуси, метро и рикши), за да намалят замърсяването, информира БТА.

Макар че акцията обхвана само шесткилометров участък, много хора приветстваха инициативата на правителството на Делхи като първа стъпка. Източниците на замърсяването на въздуха в Делхи са многобройни - от горенето на ниви в съседните земеделски щати до димящите фабрики и пещите за тухли в околностите на града. Друга важна причина са готварските печки в околните села, използващи като гориво биомаса, керосин или говежди тор. Освен това бързо нараства броят на собствениците на леки коли в страната с население 1,2 милиарда души - от 20 милиона през 1991 година до 140 милиона през 2011 и прогнози за 400 милиона през 2030 година.

Замърсеният въздух убива повече от 627 000 индийци всяка година по данни на Световната здравна организация.  Трафикът беше слаб и останалата част на града заради хиндуидткия празник училища, колежи, фирми и учреждения бяха затворени и повечето фитеил си останаха у дома.

Последвайте канала на

1420 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини