Призрачен град изплува над Китай (видео)

  • 22 октомври 2015 12:24

  • 7943
  • 2
Призрачен град изплува над Китай (видео)
©

Преди няколко седмици жителите на град Фошан в китайската провинция Гуандун се обезпокоиха от гледката на внезапно появил се в облаците над тях „град“. Феноменът е траел само няколко минути и изглежда е съдържал небостъргачи и сгради, висящи буквално във въздуха.

Няколко дни по-късно подобно нещо е забелязано и в провинция Дзянси, пише сп. "Обекти", позовавайки се на Science News.

Кадрите по-долу не са обработвани по какъвто и да било начин. Най-резонното обяснение е оптично явление, наречено Фата Моргана – мираж, който проектира изкривени отражения на истински обекти. В този случай жителите на Фошан са видели своя собствен град в облаците.

Фата Моргана може да настъпи при т.нар. топлинна инверсия – когато по-топлият въздух се озове върху по-студения. Обикновено в климатичните системи се случва точно обратното. Това прави този вид мираж изключително рядък и ограничен най-вече до крайбрежията.

При топлинната инверсия пластовете въздух имат и различна плътност. Поради тази причина те могат да отразяват или изкривяват слънчевите лъчи под различни ъгли. Затова светлината, отразена от един обект, ще бъде изкривена, преди да достигне окото ви.

Всичко останало е в ръцете на мозъка ни, както обяснява Мат Саймън пред Wired: “Когато светлината достигне очите ни, мозъкът ни предполага, че пътешествието й е било по права линия между нас и обекта, отразяващ светлината. Затова ако тя е била изкривена по пътя си, мозъкът ще мисли, че обектът е там, където е щял да бъде, ако наистина е пътувала по права линия.“

Не за първи път Фата Моргана обърква хората по света. В миналото миражът е карал хората да виждат замъци в небето, реещи се в нищото лодки и двойни планини.

Последвайте канала на

Novini.bg
7943 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
да се провери

2015.10.23 | 05:30

2
има нарочно подавани кадри на американски филми за тежко пострадали тогава градове след нуклеарни взривове
иванов

2015.10.23 | 05:27

1
ако сниманото е копие на сегашен град може да се види веднага от експерти.. Появи се една друга версия че това е подадено обемно изображение на древен град от преди голямата война минус 43000 години и нещо..Разликата била в това че тогава всичко е строено без арматура и хората тогава с а били от типа"Двуръки със средни пишки"

Добави коментар

Водещи новини