Директорът на НАО "Рожен" Никола Петров: 1800 астероиди застрашават Земята

  • 22 октомври 2015 09:31

  • 2711
  • 1
Директорът на НАО "Рожен" Никола Петров: 1800 астероиди застрашават Земята
© Getty Images

Д-р Никола Петров е астроном от Националната астрономическа обсерватория на връх Рожен. Специалист по Слънцето - "Хелиофизика", ръководител на отдел "Наблюдения" и директор на обсерваторията.

Към днешната дата съществуват над 1800 астероиди, които са наречени хазартни - тоест намират се в зоната 10-20 пъти разстоянието Земя-Луна, разказва д-р Петров пред "България днес".

Те постоянно се наблюдават от различни обсерватории - някои от Северното полукълбо, други от Южното полукълбо на Земята. Наричат се хазартни, защото е възможно да станат потенциална заплаха за нашата планета. Тоест могат да се ударят с нас. Според мен не трябва на всеки един такъв астероид да му се обръща специално внимание, независимо дали е открит преди 2 дни или месец. Когато астероидите са новооткрити, обикновено първите наблюдения до месец, понякога и повече, определят тяхната траектория с много ниска точност. Така че винаги попадат в една зона, която се смята, че е опасна с удар на Земята. Затова се наричат хазартни, пояснява астрономът.

Според него от 2020 година нататък е възможно хора да кацнат на Марс за чисто изследователска дейност, без да се заселват.

Обсерваторията Рожен продължава да изпитва финансови трудности. Дарители се отзовават, но не е сериозно да вярваме, че с дарителска кампания може да се издържа един национален обект в такива мащаби.Очакваме след изборите да има някакви срещи, за които има индикации, че ще се случат, надява се директорът на НАО "Рожен".

Последвайте канала на

Novini.bg
2711 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.10.22 | 12:32

1
Абе тези прости дъртаци от НАО "Рожен" няма ли вече кой да ги озапти?! Да е.ба малоумните ви плужаци, само за ПАРИ и АЛКОХОЛ реват, а като им го дадеш, започват да плещят апокалиптичните си видения, като евтини цигански врачки.

Добави коментар

Водещи новини