Убит е лидерът на маоистката групировка FARC - Алфонсо Кано

  • 05 ноември 2011 10:55

  • 922
  • 0
Убит е  лидерът на маоистката групировка FARC - Алфонсо Кано
© Интернет

Части на колумбийската армия са ликвидирали лидерът на маоистката групировка FARC Алфонсо Кано в най-големият досега удар срещу една от най-дълго просъществувалите бунтовнически организации в Латинска Америка.

Това е своеобразен триумф и за президента Хуан Мануел Сантос, съобщи военното министерство, цитирано от "Ройтерс".

Смъртта му едва ли ще прекрати продължаващата от близо 50 години гражданска война в страната, но ще ограничи способността на организацията да се прегрупира и да координира зрелищни атаки, с които се прочу по цял свят.

Засега има малко подробности как е бил убит Кано и се съобщава само, че това е станало в сражение.

Години преди да бъде обезглавена в петък FARC, или Революционни въоръжени сили на Колумбия, беше подложена на удари от подкрепяна от САЩ военна кампания, започнала през 2002г. През последните 4 години групировката изгуби други четирима свои лидери.

Смъртта на 63-годишния Кано, който пое командването след смъртта на основателя на FARC Мануел "Точния изстрел" Маруланда (истинското му име е Педро Антонио Марин) през 2008г., е политически капитал за президента Сантос, който дойде на власт преди година с обещание да поддържа твърда линия към партизаните. За информация за залавянето на Кано бе предложена награда от 3.7 млн. щатски долара.

Смята се, че основното финансиране на маоистите идва от контрол над част от търговията с кокаин. В момента тя вероятно наброява около 7000 души, обявена е от САЩ и ЕС за терористична организация и партизаните й често пресичат границите на съседните Венецуела и Еквадор.

Вдъхновеното от комунизма комунистическо селско движение е основано през 1964г. с цел да се бори срещу дълбокото разделение между бедни и богати в южноамериканската страна.

В най-силните си години FARC наброяваше над 17 000 души, способни за взривяват бомби в градовете и да отвличат хора практически безпрепятствено. Групировката контролираше значителни части от Колумбия и продължава и днес да е силна в южните джунгли, където държи в тайни лагери свои заложници, понякога в продължение на 10 години.

Последвайте канала на

922 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини