Спасяват читалищата с БГ киното

  • 20 октомври 2015 06:21

  • 842
  • 0
Спасяват читалищата с БГ киното
© Булфото

В България са останали само 15 киносалона. Това е тъжната статистика, с която кинаджиите са решили да се преборят. Затова подготвят проект, с който ще използват широката мрежа от 3500 читалища в страната за каузата и спасението на киното. Ще бъде изготвена карта на онези сгради, които са годни за прожекции на филми.

„Искаме да покрием не само големите градове, но и малките населени места. Ще се опрем на проекта „Глобални библиотеки”, по който вече бе направен ремонт в някои сгради и бяха обучени кадри”, каза пред „Монитор” Диана Андреева, член на Националния съвет за кино към НФЦ и директор на „Обсерватория за икономика на културата”.

Кинодейците предлагат промяна в Закона за филмовата индустрия, който ще промени статута на Националния филмов център – институцията, която раздава държавните пари за кино. Идеята е НФЦ да стане държавна агенция, което ще го извади от шапката на Министерството на културата и ще му даде възможност самостоятелно да оперира с финансите. Двойна цедка в оценяването на проектите – е другата мярка. Всички тези идеи трябва да бъдат заложени в новия Закон за филмовата индустрия и в устройствения правилник на НФЦ, които спешно трябва да бъдат приети до 15 ноември. Тогава изтича срокът, даден ни от Европейската комисия за синхронизиране на законодателството в областта на филмовата индустрия.

Последвайте канала на

Novini.bg
842 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини