10 признака, че се съсипвате от работа

  • 04 ноември 2011 15:53

  • 2595
  • 0
10 признака, че се съсипвате от работа
©

Главният изпълнителен директор на Lloyd's Антонио Хорта-Осорио наскоро обяви, че си взема отпуска заради изтощение. Той е на поста едва от една година.

Хорта-Осорио не е единственият главен изпълнителен директор, който постъпва по този начин. През миналата година Джефри Киндлър напусна Pfizer заради денонощния характер на работата му, която е изключително изтощителна, предаде profit.bg.

Емоционалното изтощение (бърнаут) съществува и не засяга само хора, които работят по 80 часа на седмица. Това е психологическа, емоционална и физическа битка, с която много хора се сблъскват всеки ден.

Вижте някои от признаците на емоционалното изтощение според Mayo Clinic и типовете бърнаут според проучване на Университета на Сарагоса:

Чувствате се извън контрол и сте скептично настроен по отношение на случващото се около вас

"Емоционалният срив е в резултат на продължително излагане на хронични персонални и междуличностни източници на стрес на работното място определяни в три измерения: изтощение, скептичност и професионална неефективност," според испанското проучване.

Източник: Mayo Clinic и BMC Psychiatry

Никога не сте доволни от постиженията си и постоянно чувствате вина

"Френетичният подтип чувства вина, когато е изправен пред вероятността да не постигне поставени цели, предвид амбицията и голямата нужда от постижения, които характеризират хората с този профил. Те възприемат активни стратегии за справяне с нещата и влагат всичките си усилия, докато не се изтощят и претоварят."

Източник: Mayo Clinic и BMC Psychiatry

Използвате храни, лекарства или алкохол като механизъм за справяне с нещата

Правите го, за да избегнете всички чувства, които ви смазват.

Източник: Mayo Clinic

Не чувствате, че ви забелязват или оценяват

"Основният психологически механизъм за развиването на емоционално изтощение е чувството на липса на реципрочност при социалното общуване," според проучването.

Вие сте един от тълпата и не чувствате, че изпъквате. Това е изтощително, тъй като една от основните нужди на човек е да бъде забелязван и харесван.

Източник: BMC Psychiatry

На работното ви място цари хаос или атмосферата се мени между спокойствие и хаос

Изисква се много енергия, за да може човек да се справя със стресова работна среда. По тази причина трейдърите бързо достигат до бърнаут.

Източник: Mayo Clinic

Често сте раздразнителен или ядосан

Може би вашите служители го отнасят. Или семейството ви, приятелите или съквартирантите - който видите и можете да обвините за всички проблеми.

Източник: Mayo Clinic

На работа изпитвате отегчение и чувствате, че стоите на едно място

Служителите, които страдат от бърнаут заради недостатъчното предизвикателства в работата си, не получават достатъчно мотивация и предвид техния талант и/или умения, трябва да търпят монотонни и нестимулиращи условия, които не им носят необходимото удоволствие."

Източник: BMC Psychiatry

Не можете да спите и често ви боли главата и гърба

Психологическият стрес ни прави физически болни.

Източник: Mayo Clinic

Винаги се съмнявате в себе си

Съмненията в собствените способности идват от външни фактори като липсата на ясно дефинирана работа, незнание какво се очаква от вас и работа в хаотична среда.

Ако се чувствате изолирани и не поработите върху този проблем с шефа си или с близки хора, положението може да се влоши.

Работите в компанията от дълго време и не се издигате в йерархията

Продължителността на стажа в компанията има директна връзка с определен тип бърнаут, до такава степен, че колкото по-дълъг стаж имате, толкова по-голямата е вероятността да имате този бърнаут профил."

Също така висшето образование, стабилната връзка и наличието на деца, са фактори, които защитават човек от този тип бърнаут.

Източник: BMC Psychiatry

Последвайте канала на

2595 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини