Отложиха делото срещу босовете на канала за трафик на антики

  • 12 октомври 2015 11:35

  • 1166
  • 0
Отложиха делото срещу босовете на канала за трафик на антики
© Gettyimages/Gulliver

Пазарджишкият окръжен съд отложи за пореден път делото срещу Димитър Здравков-Пальонката и Ангел Пеев-Малкия, обвинени в ръководене на международен канал за износ на антики, съобщи БНР.

Причината за поредното отлагане на делото е, че втората археологическа и нумизматична експертиза на веществените доказателства по делото, конфискувани при ареста на обвиняемите антични предмети, все още не е готова.

През пролетта на 2013-а година Пальонката и Малкия бяха задържани при спецакция край АМ „Тракия“ в момент на сделка. По време на задържането им и при последвалите обиски бяха иззети над 200 антични сребърни и златни монети, над 70 различни археологически артефакта, 5 антични пръстена, различни апликации с позлата, бронзова фигура на Херакъл и няколко антични съда.

Първата експертиза доказа, че предметите са автентични, но защитата на обвиняемите поиска втора оценка. На заседанието адвокатите поискаха към новата съдебна експертиза да се присъединят още двама експерти по антична археология, което според обвинението е нов опит делото да се проточи още във времето. От година и половина Пальонката и Малкия са на свобода - първоначално срещу парична гаранция, като по-късно мярката бе променена в подписка.

Според антимафиотите от сектор „Трафик на ценности“ Здравков и Пеев са основни дилъри на български антики зад граница. По-голямата част от конфискуваните веществени доказателства са уникати без аналог в света, затова нямат експертна оценка и калкулирана стойност.

Делото се отлага за януари 2016-та година.

Последвайте канала на

1166 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини