Все повече американци искат да се бият за "Ислямска държава"

  • 09 октомври 2015 06:36

  • 2649
  • 4
Все повече американци искат да се бият за "Ислямска държава"
© Getty Images/Guliver

САЩ съобщиха, че са изправени пред "зрелищно" нарастване на броя на кандидат-джихадистите на своя територия, като средната им възраст е все по-ниска, а делът на жени сред тях се увеличава, предаде Франс прес. Информацията бе обявена от трима от основните шефове в борбата с тероризма на изслушване от комисия на Конгреса.

Идентифицирането на хората, които са привлечени от тезите на групировката "Ислямска държава" в интернет, е "предизвикателство, сравнимо с търсене на игла в копа сено с големината на страната", заяви директорът на ФБР Джеймс Коми, цитиран от БТА.

"Изглежда поддаващите се на посланията в социалните мрежи са все по-млади, с повече момичета, тоест жени на възраст под 18 години", добави той. "През лятото проследихме десетки лица на цялата територия на САЩ в денонощен режим и осуетихме плановете на много от тях", отбеляза шефът на ФБР. "Числеността на тази група е нараснала зрелищно през последните 18 месеца", заяви Никълъс Расмусен, ръководител на Националния център за борба с тероризма.

От не повече от два или три през 2009 г., случаите с кандидат-джихадисти са се увеличили до дузина през миналата година, а броят им вече се е удвоил през 2015 г., като тя още не е завършила, отбеляза той.

"Групировката "Ислямска държава" е вляла нова енергия в израсналите на наша земя екстремисти", добави Расмусен, който се яви пред парламентарната комисия заедно с Коми и министъра на вътрешната сигурност Джей Джонсън.

Последвайте канала на

2649 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
всичко се връща като бумеранг

2015.10.24 | 20:39

4
Нали това искахте и това създадохте.
)

2015.10.24 | 20:39

3
сащ, англия, франция , белгия, дания станаха уютен дом за радикалния ислям . Джихадистите там не се крият, даже размахват оръжия и се качват във фейса. Евала западняци, наближава деня в който ще се молите да ставате бежанци в Русия!

2015.10.14 | 01:32

2
OBAMA SLAGAI SI CHALMATA, KAKTO MERKEL FERIDGETO -RAZKRIT SI .

2015.10.13 | 12:59

1
Бай Брадър малко слухти май май? Сега и в тоалетните ще сложат камери.

Добави коментар

Водещи новини