Хората с очни заболявания не се увеличават, а просто по-добре се диагностицират

  • 08 октомври 2015 07:12

  • 2240
  • 0
Хората с очни заболявания не се увеличават, а просто по-добре се диагностицират
© Getty Images/Guliver

Хората с очни заболявания не се увеличават, а просто по-добре се диагностицират, коментира проф. Ива Петкова, офталмолог в Александровска болница по повод Световния ден на зрението, цитиран от БТА.

Заболяванията на очите, свързани с напредналата възраст, се увеличават поради застаряването на населението. Също така се увеличават и някои общи заболявания, които предизвикват някакви патологии в окото, като например диабет, посочи специалистът.
Всеки пациент, навършил 45 години, трябва през 2-3 години да се преглежда от очен лекар. Хората, които в рода си имат болни от глаукома, също трябва да се консултират с офталмолог, препоръча проф. Петкова.

Превенцията е профилактиката, а ние, улисани в ежедневието си, забравяме както за очите, така и за другите болести, отбеляза лекарят. По думите й сухата макулна дегенерация е свързана основно с възрастта и е все по-често срещана сред нашето население. Поливитамините с лутеин може по някакъв начин да помогнат задържането на процеса, допълни тя.

Независимо от това, че в днешно време екраните на компютрите са много добре защитени, е добре да се носят очила за работа с компютър. На работещите пред монитори препоръчваме да си слагат изкуствени сълзи, посочи проф. Петкова. Тя информира, че близо една трета от населението има нужда от изкуствени сълзи.

Предвид предстоящия зимен сезон трябва да се носят задължително слънчеви очила при каране на ски, за да не се получи увреждане на очите, съветва проф. Петкова. По думите й през зимата се появява сълзене на очите от студ и вятър, но това са естествени реакции.

Последвайте канала на

2240 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини