Сергей Игнатов: 50 души се борят за едно учителско място

  • 04 ноември 2011 07:39

  • 1839
  • 0
Сергей Игнатов: 50 души се борят за едно учителско място
©

По 50 души се борят за едно учителско място в столични школа. Това пресметна пред „Монитор” вчера министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

Голяма част от желаещите да работят в класните стаи били млади и амбициозни хора между 20 и 23 години, които току-що са взели тапията си за висше или предстои да се дипломират. „Представата на българина, че нашите учители масово са застаряващи, не е вярна”, категоричен е министър Игнатов. Той уточни, че учителската професия е добър старт за току-що завършващите студенти особено за тези, които учат филология. Младите кандидатстват за всякакви позиции – учители по литература, химия, физика, по английски език, разказаха от просветното министерство.

Мераклиите да бъдат даскали масово искали не просто да заработват някой друг лев на хонорар, а да подпишат трудов договор с държавните или частни школа. „Условията на криза показаха, че да бъдеш учител, е една от малкото сигурни работи”, коментира Игнатов. Младите кадри в образователната система са приоритет на ведомството още от края на миналата година. Тогава Европа отпусна 60 млн. лв. по оперативната програма „Човешки ресурси” за квалификация на неопитни педагози. Учителите у нас са основно под 50 години като едва 25 на сто от даскалите са над тази възраст. На всеки 250 ученици ще бъде бъде назначен по един психолог това предвижда новият закон за образованието. В момента има училища с по 1000 деца, за които отговаря един психолог, което е крайно недостатъчно, обясниха от просветното министерство.

Учителите няма да могат да работят повече като психолози и в школата от следващата учебна година, а ще бъдат назначавани само специалисти с висше образование по съответната дисциплина. Експертите от просветното министерство подготвят и стандарт за приобщаващо образование, който да помага на деца аутисти, епилептици и дислектици да се обучават по-ефективно. Затова и ще бъдат нужни повече експерти по практическа психология, които да работят с децата, съобщи Татяна Предова от дирекция "Достъп до образованието и подкрепа на развитието" в МОМН

Последвайте канала на

Novini.bg
1839 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини