Ваньо Шарков: До края на годината ще има 4-валентната ваксина за 6-годишните деца

  • 02 октомври 2015 07:48

  • 2037
  • 1
Ваньо Шарков: До края на годината ще има 4-валентната ваксина за 6-годишните деца
©

Всяка година възниква проблем с липсата на ваксини. Тази година фирмите, които трябва да се явяват на обществените поръчки и с които министерството е сключило договори, по една или друга причина не са се явили и са заявили, че не могат да гарантират осигуряването на необходимите количества ваксини за нашия пазар. Това каза д-р Ваньо Шарков, зам.-министър на здравеопазването, в ефира на БТВ.

Успяхме да осигурим сто хиляди ваксини за новородените деца. Имаме уверението на партньорите ни, че този проблем ще бъде решен и за бъдещите години, каза д-р Ваньо Шарков и  добави, че се прави всичко възможно да бъде разрешен проблемът и за 6-годишните до края на годината.

Министерството подготвя дългосрочно споразумение, за да осигури ваксините за децата за по-дълъг период от време.

Аз категорично поемам ангажимента, че до края на годината ще бъде разрешен проблема с 4-валентната ваксина за 6-годишните деца и ще започне тяхната реимунизация, заяви зам.-здравният министър.

Опасността за 6-годишните е, че се натрупва неимунизирано население на страната, защото подобен проблем имаше и миналата година, което неминуемо ще доведе в един момент до заболявания на този набор от населението на страната. Това каза от своя страна д-р Атанас Мангъров, шеф на детското отделение на Инфекциозна болница в София.

Ваксините за 6-годишните за тази година трябваше да бъдат договорени още преди две години и понеже преди три години е започнала една така наречена игра между министерството и Здравната каса и още от тогава са започнали проблемите с ваксините, каза д-р Мангъров.

Всеки родител има абсолютното право да си потърси правата, ако сметне, че той или детето му е с нарушени права, включително и заради това, че не са осигурени необходимите ваксини за имунизацията на 6-годишните деца. Това каза от своя страна Христина Николова, адвокат в Център за защита на правата в здравеопазването. Доста повече хора вече започват да си търсят правата, но проблема е, че хората често си търсят правата едва след като те са нарушени, а би трябвало това да се прави превантивно, коментира тя.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2037 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Шамане,

2015.10.03 | 19:39

1
тази ваксина си я набий в тестикулите, ти си слуга на здравната мафия, боклук!

Добави коментар

Водещи новини