Унгария предлага световни квоти за бежанци

  • 30 септември 2015 08:13

  • 1707
  • 0
Унгария предлага световни квоти за бежанци
© Getty Images/Guliver

Унгария предлага да бъдат въведени световни квоти за приемане на мигранти и призовава ЕС да поеме финансирането на бежанските лагери в Йордания, Турция и Ливан, съобщи ДПА.

Унгарският външен министър Петер Сиярто, чието правителство бе критикувано за политиката му към мигрантите, заливащи Европа, каза пред журналисти, че на утрешната среща за миграцията, организирана в ООН, той ще препоръча да се установят световни квоти за бежанците.

Всички големи играчи в световната политика трябва да участват в решаването на този проблем, "не е честно само Европа да носи това бреме", подчерта Сиярто. Той изрази надежда, че генералният секретар на ООН Бан Ки-мун ще приеме унгарските препоръки и ще помогне да се създаде система , която да даде "глобален отговор" на проблема.

Унгарският външен министър заяви, че ЕС трябва да поеме издръжката на бежанските лагери в съседните на Сирия държави, така че хората, напуснали домовете си, да остават възможно най-близо до тях. Ако се наложи създаването на нови лагери, ЕС трябва да финансира и тях, заяви Сиярто. Европа не бива да очаква, че Турция, Ливан и Йордания сами ще носят този товар, добави той.

Ръководителят на унгарската дипломация призова също за създаване на общи европейски сили за опазване на гръцките граници, за да се овладее влизането на мигранти в Европа. Той отбеляза, че тази година Унгария вече е посрещнала 275 000 мигранти и каза, че се очаква броят им да се удвои до края на годината, тъй като с наближаването на зимата трафикантите минават към сухопътни маршрути, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1707 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини