България е една от страните с най-висока численост на прилепи

  • 29 септември 2015 17:33

  • 1514
  • 1
България е една от страните с най-висока численост на прилепи
© Getty Images/Guliver

България е една от страните с най-висока численост на прилепи. У нас се намират едни от най-важните убежища в Европа за този защитен вид. Това каза Елена Стоева от Природозащитната организация "Зелени Балкани", която заедно със сдружението "Деветашко плато" и Община Ловеч организира в града информационно-образователна кампания, част от Националната инициатива "Нощ на прилепите 2015". Тя се отбелязва в повече от 30 страни и в над 15 града в България, информира БТА.

По думите на Стоева в страната ни се срещат 33 от 35-те видове прилепи, разпространени в Европа. Въпреки високата численост на повечето видове и прилепни убежища според природозащитниците има тенденция за намаляване броя на прилепите. Това се дължи на тяхната уязвимост от факторите на околната среда, използването на отрови и т. н.

Стоева добави, че прилепите се нуждаят от специални грижи. Хората трябва да пазят техните естествени местообитания - пещерите, особено в размножителния период и при зимуването, тъй като тогава са най-уязвими.  Прилепите имат голямо значение както за хората, така и за селското и горско стопанство, тъй като унищожават вредните насекоми. Само за час един прилеп може да изяде хиляда комара.
В Деветашката пещера край Ловеч се срещат десетки хиляди прилепи от няколко вида. Тя е един от най-значимите убежища за прилепите в световен мащаб, заяви още Елена Стоева.

Последвайте канала на

1514 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.10.01 | 19:57

1
хмбнхцгфх

Добави коментар

Водещи новини