Необходима е правописна реформа в българския език

  • 29 септември 2015 13:48

  • 2122
  • 1
Необходима е правописна реформа в българския език
©

Необходима е правописна реформа в българския език, заяви гл.асистент Теофана Гайдарова от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" на пресконференция в пресклуба на БТА в Пловдив. На събитието бе представена нейната книга "Новото в новия български правописен речник", първото мащабно изследване на книжовната норма на базата на трите основни издания за правопис на Института за български език към БАН, информира БТА.

Според Гайдарова последната правописна реформа в българския език е била през 1945 година и тъй като той се променя непрекъснато, е необходимо правилата да се осъвременяват на всеки 50 години. В своята книга авторът на разбираем език представя правилата, изключенията, новостите и нерешените проблеми в българския правопис и пунктуация, прави анализи на приемствеността и промените в кодификацията. Основен акцент е поставен върху последното издание за правопис от 2012 година и откритите в него несъответствия, като липсите на формите на глагола и причастията.

В новата книга цял раздел е посветен на правилата с граматичен характер - членуването на имената, правилата за бройната форма, употребата на местоименните форми, съгласуването на подлога и сказуемото и други. Съществено внимание е обърнато и на един от най-трудните и най-оспорвани въпроси на съвременния правопис за слятото, полуслятото и разделно писане. Тази книга е плод на 20 години усилен труд, наблюдение и изследване на българския език. Като недопустим определи Теофана Гайдарова факта, че в учебниците не са отразени промените въведени с правописния речник от 2012 година. В своята книга тя е наблегнала на обяснение на правилата, които са илюстрирани с много примери. В заключение Гайдарова добави, че след излизането на нов правописен речник е необходимо след това промените и новостите в езика и правописа да бъдат отразявани в специални издания - притурки.

Последвайте канала на

2122 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
123

2015.10.01 | 15:18

1
Реформа била нужна на всеки 50 години, а тази книга била плод на 20-годишен труд, което я прави вече почти полу-негодна за реформиране на правописа! Да се осъвремени и реформира първо книгата!

Добави коментар

Водещи новини