Ваксинираха 797 животни срещу антракс в балчишкото Оброчище

  • 28 септември 2015 14:58

  • 2141
  • 0
Ваксинираха 797 животни срещу антракс в балчишкото Оброчище
© Gettyimages/Gulliver

В балчишкото село Оброчище, където е обявено огнище на антракс, са ваксинирани общо 797 дребнопреживни животни.

Това съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Розалина Брайкова след заседание на областната епизоотична комисия, свикана днес от областния управител.

По думите на д-р Брайкова кампанията по ваксинирането, в която са обхванати и повече от 50 коне, магарета и говеда в селото, вече е приключила. В последните дни са регистрирани два случая на умрели овце, които са загробени и мястото е дезинфекцирано.

Жена на 73 години от село Оброчище почина от антракс, след като в стопанството на семейството й е била заклана овца във видимо недобро здравословно състояние.

Около 2000 квадратни метра в животновъдния обект са дезинфекцирани. Обеззаразен е и близък терен, върху който по сведения на бивш кмет на Оброчище през 1993-1994 година е имало площадка за събиране на животински трупове, добави д-р Брайкова, цитирана от БТА.

Осем души, които са имали досег с месото от закланата овца, са на профилактично антибиотично лечение.

В Оброчище е въведена двуседмична карантина при пашата, транспортирането, търговията и клането на животни.

В селището досега никога не е бил регистриран случай на антракс, а последното заболяване в област Добрич е установено през 1986 година, според данни на Областната дирекция по безопасност на храните.

Последвайте канала на

2141 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини