"Shell" спира проучванията за газ и нефт край бреговете на Аляска

  • 28 септември 2015 14:36

  • 1334
  • 2
"Shell" спира проучванията за газ и нефт край бреговете на Аляска
© Getty Images

Royal Dutch Shell Plc обяви, че ще спре проучвателната дейност за находища на природен газ и петрол в офшорните зони на Аляска, след получените лоши резултати от ключово находище в Чукотско море, предаде "Ройтерс".

Компанията заяви, че не в било установено наличие на достатъчно количество нефт и газ находището "Burger J", разположено на около 150 мили от Бароу, Аляска, за да се обоснове по-нататъшно проучване на региона.

"Shell" обяви, че очаква да отчете загуби от около 4.1 млрд. долара заради оттеглянето си. Проектите на компанията в региона се оценяват на 3 мрлрд. долара, а още 1.1 млрд. долара са предвидени за бъдещи договорни задължения, пише dnevnik.bg.

Миналия месец Royal Dutch Shell получи окончателно разрешение да възобнови проучването и добива на нефт и газ в Северния ледовит океан за първи път от 2012 г. насам.

Shell правеше сондажи в Чукотско море през 1989-1990 г. и откри природен газ, както и данни за наличие на петрол. Сега компанията се надяваше да открие в района голямо петролно находище.

Според изчисления на Геоложката служба на САЩ в Арктика има все още неоткрити петролни находища с общи запаси от 90 млрд. барела технически добиваем петрол, което се равнява на 13 процента от световните неразработени резерви.

Организации за защита на околната среда се противопоставят на офшорните сондажи в арктически води, тъй като промишлената дейност може да навреди на полярните мечки, моржовете, тюлените и застрашените китове, които вече са в опасност заради затоплянето на климата и намаляването на полярните ледове.

Последвайте канала на

Novini.bg
1334 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Нострадамус

2015.09.29 | 11:42

1
"каруците в бъдещето ще са от метал и стъкло,задвижвани от изпражнения"

2015.09.29 | 11:42

2
А откъде ще вземат толкова много изпражнения?

Добави коментар

Водещи новини