Плевнелиев: Използването на пряката демокрация е доказателство, че политиците служат на народа (сним

  • 27 септември 2015 10:20

  • 2813
  • 69
Плевнелиев: Използването на пряката демокрация е доказателство, че политиците служат на народа (сним
©

Със среща с нашите сънародници в Ню Йорк започна работното посещение на президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното в САЩ за участие в 70-ата сесията на Общото събрание на ООН. Над 250 000 българи живеят в САЩ и тази голяма общност, по думите на президента, е естествен мост между двете държави, която разполага със силни възможности да задълбочи двустранните отношения, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.



“Много българи са доказани професионалисти и мениджъри в сферата на информационните и комуникационни технологии и различни индустрии с висока добавена стойност в САЩ. Разчитаме както на вашата експертиза, така и на подкрепата ви за бързото развитие на тези сектори и у нас”, посочи държавният глава.

Президентът призова българите в чужбина да участват активно при произвеждането на националния референдум относно електронното гласуване на 25 октомври, с което да заявят съпричастността си към случващото се у нас. “Използването на пряката демокрация е доказателство, че политиците служат на народа. Уверен съм, че ако засилим ролята на референдумите в нашия политически живот ще спечелят всички – и партиите, и гражданите и институциите. Вярвам, че при добра регламентация и организация, този най-мощен инструмент на пряката демокрация може да направи политическата среда в страната далеч по-устойчива и стабилна”, заяви Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното. „Моля, гласувайте на референдума, така политиците ще чуят хората. Това ще даде възможност да се чуе и гласът на българите, където и да са те по света“, добави президентът и изрази съжаление, че другите два въпроса са били отхвърлени от Народното събрание, но смята, че наближаващият референдум ще покаже, че пряката демокрация е жива.


По повод ситуацията с бежанския поток държавният глава посочи, че само с интеграция народите могат да предотвратят бъдеща война. "ЕС е семейство и се очаква в такива моменти да се сплоти, а не всеки да гледа своя интерес. ЕС ще се справи, а България ще бъде част от решението.", коментира президентът пред сънародниците ни в Ню Йорк. Държавният глава заяви, че България е на страната на силния глас за обединение. Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното припомни, че България е и символ на толерантност и през вековете различни религии са съжителствали заедно. "Правото на убежище е основно човешко право и решението на бежанската вълна трябва да е общо, счита президентът. По думите му днес живеем в исторически времена, никога до сега не е имало толкова много кризи, които правят обединението по-трудно, затова и активно трябва да се работи в тази посока. Държавният глава посочи, че както ЕС, така и страната ни трябва да има програма, чрез която да се помага за интеграцията на бежанците.

“България и САЩ са стратегически партньори”, подчерта още президентът Плевнелиев, който запозна сънародниците ни с взетото при посещението на държавния секретар Кери в София решение да бъдат създадени пет работни групи за стратегически диалог в областта на сигурността и отбраната, енергетиката, върховенството на закона, образованието и контактите между хората. Премахването на американските визи за българските граждани остава сред приоритетите ни в двустранните отношения със САЩ, увери държавният глава.

Президентът Плевнелиев поздрави сънародниците ни в Ню Йорк с успехите на българските неделни училища, около които се създават “истински ядра от българи, милеещи за родината си”. “Дейността на тези училища е гарант за запазването на българския език сред най-младото поколение, но също така е и предпоставка за постоянна връзка с България”, заяви още пред сънародниците ни в Ню Йорк държавният глава.

По време на срещата беше направено и предложението летището в София от „Враждебна“ да се прекръсти на „Левски“.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2813 69

Свързани новини

Коментари 69

Добави коментар
бг

2015.10.01 | 09:55

69
Еййй, тоя не спря да ръси клишета...и глупости също....
прост атакист

2015.10.01 | 09:55

68
ще се самоубия вече. какви ли не лъжи писах ама българите не искат москвич

2015.10.01 | 09:54

67
Политиците служат на народа.Сигурно е така но не в България.

2015.10.01 | 09:54

65
ДРЪН , ДРЪН ! Кух и празен ! Ирландска пастирка комсомолска , офшорно шмекерче , лаещо псе срещу Русия , с простата ТИКВА ББ погребват България ! Щяли да ни интегрират с ислямистите да ни режат главите !
прост атакист

2015.10.01 | 09:54

66
имаш ли днешните опорни точки че вчера дишах лепило и ги изгубих
прост атакист

2015.10.01 | 09:54

63
на всички мои роднини казвам да хвърлят западните коли и да се качат на православен славянски москвич ама те отказват

2015.10.01 | 09:54

64
Ще се качим на танк Армата !
?

2015.10.01 | 09:54

62
На кой народ?! Този на Булгаристан ли?! Или на България?!

2015.10.01 | 09:53

59
Плевньо е срам за България.
?

2015.10.01 | 09:54

61
Плевльо, к у р в а т а бойко деформатори педерази много... никой не си зададе въпроса как толкова партий се появиха и изчезнаха а дпс остана там За каква и коя България говорим?
стационар Карлуково

2015.10.01 | 09:53

60
А Волен е нашата гордост!

2015.10.01 | 09:53

58
Плевню в СИБИР ! Да му измръзне семето !

2015.10.01 | 09:53

57
Браво Плевнелиев!

2015.10.01 | 09:53

56
Браво така е.

Добави коментар

Водещи новини