Последните циркови лъвове у нас ще бъдат преместени в резервата "Шамуари" в Африка

  • 25 септември 2015 17:01

  • 1669
  • 0
Последните циркови лъвове у нас ще бъдат преместени в резервата "Шамуари" в Африка
© Булфото/Архив

Последните циркови лъвове у нас ще бъдат преместени в резервата "Шамуари" в Африка, съобщава пресцентъра на Министерството на околната среда и водите, цитирани от БТА.

Това са 8-годишните Блеки и Жора, родени в Разград на 9 юни 2007 г. Като малки те са били част от традиционен цирк, гастролирал в Източна Европа и Турция и са участвали в представления до края на лятото през 2014 г. Животните са открити край София, в двора на бивш цирков дресьор, затворени в желязна клетка с размери 2,5 м на 2,5 м. След това временно са настанени в Старозагорската зоологическа градина, където два месеца укрепват и се адаптират към различен начин на живот.

Преместването им в резервата "Шамуари" е инициирано и организирано от експерти на дирекция "Национална служба за защита на природата" в МОСВ, със съдействието на британската организация за защита на дивите животни "Born Free". Организацията е поела всички разходи по изхранването на лъвовете в Старозагорската зоологическа градина, както и по тяхното транспортиране до летище Бургас, откъдето в събота ще отпътуват за Лондон, а после за Йоханесбург, Южна Африка.

Лъвовете ще бъдат придружавани по време на пътуването от д-р Йохан Юберт, известен като "лекаря на големите котки" от "Анимъл планет". Преместването се осъществява със съдействието на фондация "Четири лапи" и "Зелени Балкани".

Последвайте канала на

1669 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини