Без мобилни телефони по време на учебните часове, решиха депутатите

  • 23 септември 2015 19:29

  • 5354
  • 5
Без мобилни телефони по време на учебните часове, решиха депутатите
© Getty Images/Guliver

Неограничен ще е броят на познавателните книжки, учебниците и учебните помагала, които министърът на образованието ще одобрява по всеки предмет. Това решиха депутатите с приемането на второ четене на текстове от Законопроекта за предучилищното и училищното образование. Според сега действащите разпоредби министърът одобрява до три учебника по един учебен предмет за всеки клас.

От БСП възразиха срещу тази промяна, като настояха за един учебник по всеки отделен предмет, тъй като според тях големият брой учебници не е от полза за качеството на образованието. Милен Михов от Патриотичния фронт пък предложи компромисен вариант - един учебник за всеки общообразователен предмет и три варианта на учебник за всеки от останалите предмети. Предложението му обаче не беше подкрепено в пленарната зала.

В закона бяха описани правата и задълженията на учениците. Според текстовете учениците имат право да дават мнения и предложения за училищните дейности, включително за избираемите и за факултативните учебни часове. Учениците ще могат да участват в обсъждането при решаване на въпроси, засягащи училищния живот и училищната общност, в т.ч. училищния учебен план. Децата ще имат право да получават съдействие от училището и от органите на местното самоуправление при изразяване на мнението си по въпроси, които пряко ги засягат, както и при участие в живота на общността. Учениците се задължават да носят ученическите си лични карти в и извън училище. Друго задължение е да носят ученически униформи, когато такива са предвидени. На децата е забранено да използват мобилните си телефони по време на учебните часове, да участват в хазартни игри, да употребяват тютюн и тютюневи изделия, алкохол и наркотични вещества, да носят оръжие, както и други предмети, които са източник на повишена опасност.

Според приети текстове институциите в предучилищното и училищното образование трябва да прилагат политика за подкрепа на личностното развитие на децата, да изграждат позитивен организационен климат, да утвърждават позитивна дисциплина. Според закона принципът на позитивната дисциплина е свързан с изслушване на детето, осъзнаване на причините за проблемното му поведение и предоставяне на възможност за усвояване на добри поведенчески модели спрямо себе си и останалите.

Всяко училище ще трябва да изготви свой етичен кодекс, който да бъде публикуван на интернет страницата му. Кодексът ще се приема от представители на педагогическия съвет, обществения съвет, настоятелството и ученическото самоуправление.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5354 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
;)

2015.09.28 | 17:38

5
Ако си тъпак самообразованието няма как да ти помогне.
10

2015.09.25 | 08:49

4
И? Какво? Образователната ни система е пародия така или иначе, цялото образование е толкова скапано, че децата излизат страшно затъпени и некомпетентни. Вместо да мислят за големи проблеми и разрешаването им, се занимават с дреболии. В самообразоването е истината.
Българин

2015.09.24 | 11:14

3
А за депутатите дали ще е забранено ползването на телефони.
banda88888

2015.09.24 | 06:50

2
A po vreme na zasedaniqta v paryamenta?

2015.09.24 | 01:02

1
НА БЪЛГАРСКИ ЧОВЕЧЕ.

Добави коментар

Водещи новини