Нова електронна система заменя винетките

  • 18 септември 2015 11:15

  • 4458
  • 6
Нова електронна система заменя винетките
© Булфото

Правителството подготвя въвеждане на нова модерна електронна система, която да замени винетните такси. Това заяви министърът на регионалното развитие Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена при откриването на срещата на върха на министрите по пътна инфраструктура в комплекс "Ривиера" край Варна.

Във форума участват министрите на транспорта Ивайло МосковскиИвайло МосковскиИвайло Московски е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в кабинета, на външните работи Даниел Митов, вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник, експерти от Световната банка.

При откриването министър Павлова посочи, че срещата е първа по рода си, инициирана и подготвена от МРРБ в партньорство с Пътната агенция и Световната банка.

Министър Павлова изрази увереност, че настоящият форум ще постави основите на бъдеща поредица от срещи, които ще доведат да успешното развитие на транспортните връзки в Югоизточна Европа.

Според Павлова въвеждането на новата електронна система в България ще доведе до по-голяма справедливост, тъй като ще плащат повече тези, които се движат повече по пътната мрежа. Тя каза още, че в разработването на проекта участват и експерти на Световната банка.

Необходимо е да опитваме да моделираме транспортните потоци в страната, а не да ги следваме, посочи вицепремиерът Дончев, цитиран от БТА.

По думите му на държавата не са й нужни пътища-паметници, като за целта трябва да се планира предварително и да се изграждат пътни връзки с международния трафик.

Вицепремиерът каза още, че трябва да се мисли и върху това, че настоящите модели за финансиране на нова мрежа се изчерпват в края на този програмен период, което означава, че трябва да се търсят нови варианти.

Като проблем министърът на транспорта Московски посочи разликата в таксите за транзитно преминаване през нашата страна в сравнение с останалите. По думите му средното разстояние за преминаване през България е 400 километра, а дневната винетка е 10 евро.

Сумата е в пъти по-малка от другите държави, каза Московски. Той посочи, че годишно у нас се събират около 160 милиона лева от винетки, а за поддръжката на мрежата са необходими близо 600 милиона.

Според министъра разминавания между размера на таксите и реалната издръжка има и при жп транспорта, а всичко това води до голяма тежест върху държавния бюджет.

Последвайте канала на

4458 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Любомир Ангелов член на ПП АТАКА

2015.09.24 | 18:43

6
От Атака сме добри, от ми.нети устата ни гори. Ние сме руски подлоги, и всичките сме дроги. Пу.ткин в рубли ще ни плаща, И хуя гордо ни поклаща. Волен искаше по пет, ама Пу.ткин за ми.нет. Сидера Ага хуя му съзря, и веднага устата му за фелацио узря. Ех на Варадеро ще почина аз, щото Пу.ткин ще ме сцепи пак от раз. Чуколина тъжно гледа от страни, иска му се Волен да смени. И той за рублички да свири, на Варадеро да се вири.

2015.09.24 | 18:41

5
Ние пътища нямаме като хората а те мислят само за винетки!

2015.09.24 | 18:41

4
160 000 000 лв. от винетки О,к , а онези 200 000 000 лв. от пътен данък , какво става с тях ? а онези 400 000 000 лв. от застраховки ? нима плащаме само за да пълним джобовете на ;политическата рода ; ? та ако искате и сателитно следене и помощ от марсианците това е , поправете си крадливите закони за да се нормализират нещата с окаяните пътища
Не знам защо съм все още в България

2015.09.24 | 18:41

3
През комунизма можеше да се пътува без винетки и простотии, сега винетката им се видя малко и тези камери, които виждате навсякъде извънградовете за отброяване на трафика са били монтирани точно с тази цел да отброяват преминаването и за всяко минаване ще плашаме.
KURVA BOIKO OGRABI KTB S MESTAN I DOGAN

2015.09.24 | 13:49

2
GERB V ZATVORA

2015.09.24 | 13:49

1
Много те е яд на ГЕРБ а сидерастки парцал МРИ от яд мамицата ти хахаха

Добави коментар

Водещи новини