В Бургас откриха Соларна пейка за зареждане на телефони

  • 17 септември 2015 13:15

  • 2353
  • 1
В Бургас откриха Соларна пейка за зареждане на телефони
©

Бургазлии и гости на града от 17 септември вече могат да зареждат телефоните и таблетите си директно от слънцето, пише Флагман. Уникална за България соларна пейка ги чака до Бизнесинкубатора в Морската градина, точно до стълбите към Централния плаж.

В Деня на Европейската седмица на мобилността, когато честваме и мъчениците Вяра, Надежда, Любов и майка им София, съоръжението бе открито. Панелите върху покрива й генерират енергия за зареждане на четири мобилни устройства едновременно. Нужно е да имате само USB-кабел. Идеята за иновативния офис на открито е на Бизнесинкубатора, Община Бургас и архитект Емил Бурулянов от студио „Декор дизайн".

Бургас е първият град в страната, който може да се похвали с подобна инсталация, именувана от създателите си „Бизнес яйце". Монолитната конструкция е излята от специален бял цимент, с примеси от мозайка и мраморен грис, за да може да се шлайфа и да стане заоблена.

През нощта пейката е атрактивно осветена от соларни лампи. Дървената конструкция и допълнителни възглавнички се грижат за удобството на посетителите. По думите на архитект Бурулянов, инсталацията е „вандалоустойчива" - тежи два тона и половина и трудно може да бъде открадната.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2353 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
на 100%

2015.09.17 | 18:46

1
не повече от 2-3 дена.

Добави коментар

Водещи новини